Búcsút mondhatunk a fülpiszkálónak, meg egy rakat műanyag terméknek
Fotó:123RF

Búcsút mondhatunk a fülpiszkálónak, meg egy rakat műanyag terméknek

Az orvosok szerint amúgy is káros, ha vattás pálcikával piszkálod a füled, mert eltömődhet. De más is változik júliustól.


A kormányrendelet szerint a jövő hónaptól tilos lesz a következő egyszer használatos műanyagtermékek, továbbá oxidatív úton lebomló műanyagból készült termékek forgalomba hozatala:

fültisztító pálcika;

evőeszköz (villa, kés, kanál, evőpálcika);

tányér;

szívószál;

italkeverő pálcika;

léggömbökhöz – kivéve az ipari vagy más foglalkozásszerű felhasználásra szánt ballonokat, valamint a fogyasztók számára nem értékesített alkalmazásokat – rögzítendő és azokat tartó pálca, beleértve

a léggömböt a pálcához rögzítő szerkezetet;

expandált polisztirolból készült ételtároló edény, azaz ételtartó, különösen doboz tetővel vagy anélkül, amely olyan étel tárolására szolgál, amely azonnal fogyasztható helyben vagy elvitelre, fogyasztása általában az edényből történik, készételként fogyasztható, azaz további elkészítést, különösen főzést, forralást vagy melegítést nem igényel, beleértve különösen a gyorsételekhez vagy egyéb készételekhez használt ételtároló edényt, kivéve az italtárolót, tányért és tasakot, valamint az ételt tartalmazó csomagolást;

expandált polisztirolból készült italtároló, beleértve a kupakját és a fedelét is;

expandált polisztirolból készült italtartó pohár, beleértve annak tetejét és fedelét is;

azokat a könnyű műanyag hordtasakokat, amelyek falvastagsága 15 mikron és a feletti, a biológiailag lebomló műanyagból készült kivételével.

2023. január 1-től a felsorolásban nem szereplő italtartó pohárra is kiterjed a tilalom, beleértve annak tetejét és fedelét is.

Nem terjed ki a kormányrendelet a csecsemők és kisgyermekek számára készült, valamint egyes speciális gyógyászati célra szánt folyékony élelmiszerek tárolására használt italpohárra és az orvostechnikai eszközökre vonatkozó EU-irányelv hatálya alá tartozó szívószálakra és pálcikákra.

A tilalom megszegőit megbüntetik.

Egyébként is drágul a műanyag

Hatéves csúcsot döntött annak a granulátumnak az ára, melyet a műanyaggyártók a termékeik előállításához használnak. több tízezer európai gyártót érint. A hiány oka, hogy a vírus miatti korlátozások miatt jelentősen megnőtt a kereslet a műanyag termékek iránt, ez pedig nyersanyaghiányhoz vezetett, így drágult az alapanyag is. Borítékolható, hogy a gyártók más lehetőség híján a drágulást a végfelhasználókra hárítják.


Ne hagyd ki!