Az ukrajnai háború és a madárinfluenza is bekavart a baromfihús- és tojáspiacnak
Fotó: Shutterstock

Tovább rángatja a hazai élelmiszerárakat a háború

Elönti az ukrán baromfihús és tojás az Európai Unió piacait. Azonban ismét problémái adódtak az élelmiszerkivitellel keleti szomszédunknak a tengeri utakon. Sok az anomália Ukrajna mezőgazdasági exportjában, ami hatással lehet a magyarországi élelmiszerárakra is.


Visszaesett az európai baromfitermelés

Dr. Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) igazgatója arról beszélt az Agrárszektornak, hogy jelenleg eléggé össze-vissza ható trendek vannak az európai baromfiágazatban. Az adatok hiányában egyelőre nincs teljes kép a tavalyi évről, de a január-novemberi időszakban a csirke darabszáma 96 százaléka volt a 2021-esnek, a pulykánál pedig 89 százalékos a teljesítménymutató. A kacsa a korábbi szint 61 százalékát teljesítette, a liba pedig a 69 százalékát. Az összesített baromfidarabszámok várhatóan 10 százalékkal lesznek alacsonyabbak 2022-ben, mint egy évvel korábban. A vágóhídi adatok alapján a baromfiágazat éves alapon 90 százalékos értéket produkált tavaly a 1-11. hónapban.

A szakember a csökkenést leginkább a madárinfluenzával magyarázza, ami jelentős károkat okozott a baromfiágazatban szerte Európában. Továbbá a BTT azt érzékelte, hogy ársapkás termékeknél megindult az érdeklődés az importbaromfi iránt, ami hosszútávon nehéz helyzetbe hozhatja a magyar ágazati szereplőket.

Az ukrajnai háború is bekavar a piacon

Továbbá az ukrán termékek vám- és kvótamentesen érkezhetnek az Európai Unióba tavaly óta. Ez a kukorica és a búza szempontjából jó, hiszen a 2022-es gabonatermés az aszály miatt az átlagosnál gyengébb lett. Azonban az elmúlt hónapokban elárasztotta az EU piacait az ukrajnai baromfihús és tojás is, ami az árakat is lenyomta.

Az Unióba irányuló teljes baromfihúsimport meghaladta a 163 ezer tonnát 2022-ben, amely 80 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában. Ezen belül a fagyasztott hús importja emelkedett leginkább, 143 százalékkal, így megközelítve a 85 ezer tonnát. A tojásnál az EU-ba tartó teljes import elérte a 22 ezer tonnát, mely 300 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában. Ezen belül a friss tojás behozatala 446 százalékkal nőtt, és meghaladta a 12 ezer tonnát, de a héj nélküli tojás kategória is gyarapodott 162 százalékkal.

Dr. Csorbai Attila hozzátette, arról nincsenek információk, hogy ezek mekkora hányada érkezett Magyarországra. Hazánkba korábban főleg Lengyelországból jött az importtojás, de tavaly az ukrán áru miatt ott túlkínálat alakult tojásból, ami az árakat is lenyomta. Mindemellett csökkenés figyelhető meg a gabonaárakban is az ukrán export miatt.

Zelenszkij szerint gondok vannak a tengeri exporttal

Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij a napokban beszélt arról, hogy a háború kitörése előtt havonta 6,5 millió tonna élelmiszert exportált a keleti szomszédunk. Azonban a konfliktus kezdete óta jelentős a visszaesés.

Az orosz agresszió és az élelmiszerexportunk blokkolását célzó lépések miatt az említett szállítmányok a felükre csökkentek. Ha mindezt nem tonnában, hanem emberéletekben számoljuk, akkor három kontinens – Afrika, Ázsia és Európa – különböző országaiban legalább kétszázmillió emberről van szó, akiknek mára sokkal nehezebb az élelmiszerhez való hozzáférés

- idézi az elnököt az Agroinform.

A politikus hozzátette, hogy jelenleg több mint 100 élelmiszert - jelentős részben gabonát - szállító hajó sorakozik a Boszporusz közelében. Azonban a háború szövődményeként az ellenőrzésük hetekig elhúzódhat, ami gondokat eredményezhet a világ élelmiszer-ellátásában. A probléma megoldásához az elnök az nyugati országok segítségét kérte.

Ne hagyd ki!