A tojásra és a krumplira húzott ársapkát a kormány
Fotó: Shutterstock

Két újabb termékre húzott ársapkát a kormány

A kormány úgy döntött, hogy a friss tojásra és az étkezési burgonyára is kiterjeszti az árstopot az év végéig - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón.


Gulyás Gergely elmondta: a két termék esetében az üzletben, bevásárlóközpontban vagy csomagküldéssel folytatott kereskedelmi tevékenység esetén a bruttó kiskereskedelmi ár a kereskedő által 2022. szeptember 30-án alkalmazott bruttó kiskereskedelmi árnál nem lehet magasabb. Közölte: a piacokra nem vonatkozik a szabályozás. A miniszter jelezte: az intézkedéssel az infláció megfékezéséhez szeretnének hozzájárulni.

A miniszter azt is elmondta, a kormány továbbra is elkötelezett a rezsicsökkentés fenntartása mellett, aminek az egyik kulcsfontosságú eleme a rendszerhasználati díj, ezért az a döntés született, hogy ez a díj nem emelkedhet a lakossági fogyasztók számára a jövő évben sem.

A kormány extraprofitadót vet ki a kiegyenlítő szolgáltatást nyújtó erőművekre, aminek az adókulcsa 2022-ben 13 százalék, 2023-ban pedig 10 százalék lesz, ezzel a költségvetés idén és jövőre is 40-40 milliárd forintra tesz szert.


Ne hagyd ki!