Néhány vitamin bevitelére különösen ajánlott odafigyelni
Fotó: Shutterstock

Ezeknek a vitaminoknak a bevitele különösen fontos télen

Könnyen kialakulhat vitaminhiány a téli időszakban, ami magyarázható a tápanyagszegényebb étkezéssel, a fényhiánnyal és egy esetleges diétával is. Ezért a szervezetnek jóval több támogatásra van szüksége a leghidegebb hónapokban. Mutatjuk, hogy melyik vitaminok bevitelére érdemes leginkább odafigyelni.


Lényeges szerepe van a vitaminoknak a táplálkozásban

A vitaminok hozzájárulnak például a legtöbb anyagcsere-folyamathoz és erősítik az immunrendszert. Közülük csak néhányat állít elő a szervezet, a többit a táplálkozáskor kell bevenni. Könnyebben kielégíthető a test napi vitaminszükséglete a nyári időszakban, mint a téli hónapokban, hiszen egyszerűbben hozzá lehet jutni a friss, vitamindús élelmiszerekhez. Emiatt az sem véletlen, hogy télen sokkal többen betegszenek meg, hiszen ilyenkor alig fogyaszt az ember zöldséget vagy gyümölcsöt – írja az Agroinform.

Ezeknek a vitaminoknak a bevitelére érdemes ilyenkor jobban odafigyelni

Hőkezelésnél a zöldségek és a gyümölcsök a vitamintartalmuk nagy részét elveszítik, ezért érdemes egy részüket nyersen fogyasztani a téli időszakban.

Különösen figyelni kell a hidegebb hónapokban a C-vitamin bevitelére, hiszen a megfázás ellenszerként is kiváló, valamint kulcsfontosságú szerepet játszik a T-sejtek egészséges működésében. Például citrusfélékben, valamint a paprikákban is fellelhető.

A B1-vitamin segíthet a levertség, nyugtalanság, depresszió elleni küzdelemben. Ez a vitamin megtalálható egyes müzlikben, a mogyoróban és a dióban, valamint a napraforgóban is. Nagyon jó B1-vitaminforrás a sertés- és a csirkehús is.

A szervezetnek mindemellett szüksége van extra magnézium-bevitelre is ebben az időszakban, ami akár a hangulatot is javírhatja. Magnéziumban gazdag élelmiszerek például az avokádó, a káposztafélék és az olajos magvak.

A napfényhiány a D-vitamin hiányát is előidézheti, hiszen azt a szervezetünk állítja elő a napfény segítségével. Remek forrása lehet a lazac, a hering, a gomba, a tojás, de megoldás a zabpehely, valamint a narancs fogyasztása is.

Mindemellett a nőknél különösen fontos a kalcium pótlása. Hiánya csontritkuláshoz, csonttöréshez vezethet, de a hölgyeknél a menopauza idején az ösztrogénszint rohamos csökkenése miatt is nő a csontritkulás kockázata.

Érdemes odafigyelni a táplálkozásunkra télen is

Érdemes a táplálkozásunknak illeszkednie az adott évszakhoz, aktuális időjáráshoz is. Ősszel, amikor a hőmérséklete csökkenni kezd, jobban eshetnek a melegebb ételek, hiszen segítenek a szervezet hőháztartásában. A télen ismét előtérbe kerülhetnek a szárazabb, sütött, fűszeresebb élelmiszerek.

Bőkezűbben fűszerezhetünk például bazsalikommal, rozmaringgal, babérlevéllel, kakukkfűvel, zsályával, kardamonnal, borsfélékkel, szegfűszeggel, fahéjjal, gyömbérrel, erős paprikával, szerecsendióval, borókabogyóval, vaníliával, így fokozva a belső meleget.

Ne hagyd ki!