Túl sok E-vitamin jelenléte a szervezetben azonban mellékhatásokkal járhat
Fotó: Shutterstock

Több E-vitaminra van szükséged? Ez az 5 élelmiszer segíthet

Az E-vitamin nem csak a bőrt és a hajat táplálja, hanem a szív számára is fontos tápanyag. Érdemes róla tudni, hogy erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása is van. Kedvező tulajdonságai miatt mutatunk öt élelmiszert, amelyek fogyasztása jelentősen emelhet az E-vitaminszinten.


Ezért jó az E-vitamin

Az E-vitamin egyebek mellett támogatja az immunrendszert, a szívet, valamint segíthet a rákos betegségek elleni védekezésben. Hiánya esetében hajlamosabbak lehetünk betegségekre, fertőzésekre, izomgyengeségre vagy látásromlásra – írja a magyarmezőgazdaság.hu.

Érdemes lehet tehát gyakrabban fogyasztanunk olyan ételeket, amelyek magasabb E-vitaminszinttel rendelkeznek. Az ajánlott napi bevitel belőle 14 éves kor felett 15 milligramm. Tudni kell azonban, hogy a vitamin túlzott jelenléte a szervezetben – akár étrendkiegészítők által – mellékhatásokat okozhat.

Ezt érdemes fogyasztani a magasabb E-vitaminbevitel érdekében 

Az E-vitamin jellemzően megtalálható különböző zsiradékokban, például a repceolajban, vagy az olívaolajban, továbbá diófélék, magvak, különféle húsok, tejtermékek dúsított gabonafélék is lehetnek a forrásai. Mutatunk azonban öt olyan terméket, amelyekben különösen magas az E-vitamin koncentrációja.

1. Napraforgómag: Az E-vitamin mellet más ásványi anyagok, például vas, cink és szelén is találhatóak benne, amelyek több enzimfunkcióhoz szükségesek. Egy maréknyi napraforgómag körülbelül 10 milligrammot tartalmaz az említett vitaminból, ami a szükséges napi bevitel kétharmada.

2. Mandula: Egy adag mandula (128 gramm) nagyjából 7 milligramm E-vitamint tartalmaz, tehát körülbelül az ajánlott napi mennyiség felét. Emellett például magnézium, kalcium és omega-3 zsírsavak forrása is.

3. Avokádó: Az avokádó káliumban és egészséges zsírsavakban gazdag élelmiszer, ami csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Egy darab avokádó nagyjából 4 milligramm E-vitamint tartalmaz, ami körülbelül az ajánlott napi bevitel 28 százaléka.

4. Szeder: Egy darab szeder a szükséges napi E-vitaminbevitel körülbelül 10 százalékát biztosítja. Emellett jelentős C-vitaminforrás, ezért csökkentheti az oxidatív károsodást is és még jobban erősítheti az immunrendszert.

5. Spenót: A spenótnak különösen magas a vastartalma, de gazdag más tápanyagokban is, például fehérjékben, kalciumban, A-, C- és E-vitaminokban. Egy adag (128 gramm) főtt spenót a napi E-vitamin-szükséglet negyedét fedezi. Kifejezetten ajánlott magvakkal, vagy ízletes olajokkal együtt fogyasztani, mivel a bennül található zsiradékok segíthetik a vitamin felszívódását.

Ne hagyd ki!