Nem feltétlenül kell a kilós kristálycukorért nyúlni a boltokban
Fotó: Shutterstock

Természetes és egészséges édesítők, a kristálycukor helyett

Sorolunk néhány olyan természetes édesítőszert, melyek meglehetősen könnyen beszerezhetők Magyarországon. Illetve olyanokat is, melyek egzotikumnak számítanak. Ezek jellemzően igen egészségesek, így érdemes lehet ezeket vásárolni a kristálycukor helyett.


Természetes és egészséges, könnyen beszerezhető édesítők

Rendszeresen szükség lehet édesítőszerekre az ételekhez. Azonban, ha az ízélmény mellett fontos az egészség is, ajánlott kipróbálni a kristály- vagy porcukor helyett más édesítőket. Az Eat This listája alapján sorolunk hat ilyen lehetőséget, melyek akár Magyarországon is könnyen beszerezhetők.

Datolya: Édes íz érhető el vele a süteményeknél, emellett számos tápanyagot tartalmaz. A rosttartalma is igen kedvező. A textúrája némileg behatárolja a felhasználhatóságát, emiatt érdemes belőle pasztát készíteni.

Allulóz: Az íze és állaga szinte teljesen megegyezik a cukoréval, azonban 90 százalékkal kevesebb a kalóriaértéke.

Méz: A kristálycukornál jóval édesebb fruktóz található benne, tehát kevesebb is elég ahhoz, hogy azonos édességet eredményezzen. Kevesebb kalória jut be így a szervezetbe. Szintén különlegessé teszi az antimikrobiális hatása.

Stevia: Folyadékok és szilárd élelmiszerek édesítéséhez is használható. Jóval édesebb a cukornál, de gyakorlatilag kalóriamentes. Javíthat a koleszterinszint értékein.

Szerzetesek körtéje: A növényből készült édesítőszer jóval édesebb a cukornál, zérókalóriás tulajdonságok mellett. Tartalmazza a sejtvédő hatásáról ismert mogrosid antioxidánst.

Cukrozatlan almaszósz: Remek tápanyagforrás, például bővelkedik rostokban és a C-vitaminban. A Magyar Mezőgazdaság megjegyzi, sütéshez kifejezetten ajánlott.

Egzotikus, édesítésre használt gyümölcsök

Sorolunk olyan édesítőként használt gyümölcsöket is, amelyek jellemzően ismeretlenek Magyarországon. Azonban érdemes lehet megtanulni a nevüket, hiszen a jövőben nagyobb szerephez jutahatnak a világ élelmiszeriparában.

Lukuma: Más néven az inkák aranya. Dél-Amerikában őshonos. Jelentős az antioxidáns és a rosttartalma, de tartalmaz C-vitamint, cinket, kalciumot, káliumot és vasat is. Íze a juharszirupéra emlékeztet. A gyümölcséből készült port például desszertek, sütemények vagy fagylaltok édesítésére használják.

A szerzetesgyümölcs: Kína déli részén őshonos. A belőle származó kivonat körülbelül háromszázszor édesebb a szacharóznál. A kínai gyógyászat megfázás és torokfájás kezelésére is használja. Egy benne található vegyület például antioxidáns és gyulladásgátló hatással is rendelkezik.

Curculigo latifolia: Nyugat-Malajziában vadon terem. A gyümölcsében található kurkulin (fehérje) felelős az édes íz kiváltásáért. Kilencezerszer édesebb, mint a normál glükóz.

Synsepalum dulcificum: Tropikus afrikai növény. A gyümölcséből kivont miraculin megváltoztatja az ízérzékelést. A bogyó megrágása után fogyasztott étel édesnek tűnik.

Dioscoreophyllum cumminsii: Afrikából származó kúszónövény. A termése ötféle édes ízű fehérjét tartalmaz. A monellin akár háromezerszer édesebb lehet a szacharóznál. Azonban 50 °C-nál magasabb hőmérsékleten elveszítheti az édességét.

Thaumatococcus danelii: A trópusi Afrikában őshonos. A gyümölcs magjait körülvevő zselés anyagban van jelen a taumatin nevű édesítő anyag. Azonban az csak nyersen rágva érvényesül.

Ne hagyd ki!