A túlzott cukorbevitel árthat az egészségnek

Érdemes minimalizálni a cukorfogyasztást, hiszen a túlzott cukorbevitel kedvezőtlen hatással van az egészségre. Akár egyes fűszerekkel is csökkenthető a cukor utáni sóvárgás. Sorolunk néhány ilyen ízesítőt.


Akár fűszerekkel is csökkenthető a cukor iránti vágy

Néha az ember nagy vágyat érezhet arra, hogy édességet fogyasztjon. Az érzés kiváltója például ételérzékenység, tartós stressz, vércukorszint-ingadozás vagy hormonszintváltozás is lehet. Azonban a túlzott cukorbevitel akár szívproblémák, elhízás, kettes típusú diabétesz, hormonbetegségek vagy szorongás kialakulásához is vezethet, valamint függőséget is okozhat - írja a HealthShots.

Mindezek miatt érdemes minimalizálni a cukorbevitelt, illetve kiváltani valamivel a cukrot. Sorolunk öt olyan fűszert, amelyek egy kiegyensúlyozott, egészséges étrend részeként segíthetnek csökkenteni az édesség utáni sóvárgás.

  • Fahéj: Vércukorszint-stabilizáló hatásáról is ismert. Az inzulinhoz hasonló szerepet vesz fel a szervezetben, és ösztönzi a glükóz eljutását a sejtekbe – tájékoztatott a Magyar Mezőgazdaság.
  • Görögszénamag: Aminosavai stimulálják az inzulintermelést.
  • Gyömbér: Segít kordában tartani vércukrunkat. Emellett az ízének köszönhetően csökkenteni tudja a cukros íz utáni sóvárgást.
  • Szegfűszeg: Amellett, hogy csökkenti a vérben a glükóz koncentrációját, javítja az inzulintermelést.
  • Kardamom: Íze segíthet pótolni az édes ízvilágot.

Két napon belül újraindíthatja az inzulintermelést a szervezetben két új gyógyszer

Egyébként kutatók két gyógyszerrel arra vettek rá a hasnyálmirigyben előforduló sejteket, hogy olyan béta-sejtek funkcióit utánzó sejteket hozzanak létre, amelyek az 1-es típusú diabéteszben szenvedőknél nem hatékonyak, vagy teljesen hiányoznak. Emiatt sem tárolni, sem termelni nem tudják a vércukorszint szabályozását segítő inzulint.

A Signal Transduction and Targeted Therapy folyóiratban publikált kutatás szerint ezekkel a készítményekkel akár az inzulininjekciók szükségessége is mérsékelhető a jövőben. Ráadásul mindössze 48 órás stimuláció után újraindulhat a rendszeres inzulintermelés.

Az említett két készítmény - a GSK126 és a Tazemetostat - használatát az amerikai gyógyszerfelügyelet (FDA) már korábban jóváhagyta, azonban rákkezelésekhez szánták. Viszont az ausztráliai Baker Heart and Diabetes Institute csapata kimutatta, azok hatékonyak a cukorbetegség ellen is. Sőt, a páciensek korától függetlenül alkalmazhatók lehetnek.

Azonban a kutatások kezdeti fázisban vannak, és klinikai vizsgálatok is előttük állnak.

Ne hagyd ki!