Afrikából származik, az uborkával rokon
Fotó: Shutterstock

Bizarr a külseje, fura a neve, de már nálunk is megterem

Magyarországon is megterem a meglehetősen bizarr külsejű kiwano (avagy tüskés uborka, esetleg afrikai uborka vagy szarvas dinnye). Bár a hazánkban elterjedt uborkafélékkel áll rokonságban, az íze és a felhasználhatósága miatt a gyümölcsökkel említhető egy lapon.


Akár a kiwano is elterjedhet a magyar kertekben

Egyre inkább megfelel a kiwano (Cucumis metuliferus) termesztéséhez Magyarország gyorsan változó klímája. Így nem lenne meglepő, ha a jövőben gyakrabban találkoznánk vele a hazai kertekben.

A sárgás-zöldes, tüskés, uborkára emlékeztető termésnek édeskés-savanykás az íze. Kissé a kiviére emlékeztet az ízvilága, némi sárgadinnyés és citrusos beütéssel. Koktélokhoz és szószokhoz is felhasználják a vitaminokban gazdag, Afrikában igen elterjedt ételt. A tömege éretten, jellemzően 200-300 gramm között alakul, a hossza 10-15 cm. A húsát magokkal együtt fogyasztják.

A Magyar Mezőgazdaság szerint Magyarországon kora tavasszal, szobában ajánlott földbe, cserépbe vetni a magjait, majd május végén lehet kiültetni a fejlettebb példányait. Hajtásai a földön kúsznak, és három-négy méteresre nőnek. Azonban növényvédelmi szempontok miatt érdemes valamire felfuttatni. A szárazságot jól viseli, de az öntözést és a szerves trágyázást meghálálja. A vetés és a termés között négy hónap telik el, azonban a féléretten leszedett termése is beérik.

Kilenc különleges, népszerű, de hazánkban kevésbé elterjedt gyümölcs

Egyébként számos olyan egzotikus gyümölcs létezik, amelyek bár világszerte nagyon népszerűek, hazánkban csak ritkán találkozhatunk velük. Pedig ezek is ízletesek és egészségesek. Igaz, olyan is akad a felsorolásunkban, amelyet tömegközlekedési eszközökről tiltottak ki, annyira büdös. Viszont ennek ellenére is közkedvelt. De mutatunk egy kilences listáját ezekről az akár Magyarországon is beszerezhető egzotikus gyümölcsökről:

Sapodilla: Kimondottan ízletes gyümölcs. Az íze leginkább fahéjas, barnacukros körtére elmlékeztet.

Mexikói egérdinnye (avagy mexikói datolyauborka): Kisebb dinnyére hasonlít a mintázata és a formája, azonban íze inkább lime-os, uborkás.

Csokoládépuding-gyümölcs: Külsőre olyan, mint egy zöld paradicsom, de az íze kávés, mogyorós.

Csirimojó: Fahéjalmának vagy krémalmának is hívják. Kifejezetten finom, édes, kicsit savanykás.

Akiszilva: Halálosan mérgező is lehet, ha nem éretten fogyasztják. Ennek ellenére igen népszerű. A licsivel áll rokonságban.

Buddha keze: Édeskés, illata citromvirágos. Jellemzően a citromhéjhoz hasonlóan reszelve használják fel a héját. Egyébként az alatt nincs is gyümölcse.

Sárkányszem: Longán néven is ismert. A húsa kocsonyás, édes-savanykás ízű.

Marang: Erős, szúrós a héja. A gyümölcshúsa íze a szőlőére emlékeztet.

Durián: Ázsiai országok egyes tömegközlekedési eszközeiről ki van tiltva a bűze miatt. Ennek ellenére nagyon népszerű a Távol-Keleten.

Ne hagyd ki!