Egyre népszerűbb lehet a tökmagolaj, bár igen drága
Forrás: Shutterstock

Hidegen vagy melegen sajtolva? Jó pénz van a magyar tökmagolajban

A magyar tökmagolaj kedvező piacáról nyilatkoztak kistermelők. Az olajat rendkívül drágán kínálják, mert kimondottan munkaidényes folyamat az előállítása. Emellett a kedvezőtlen időjárás is csökkenthette tavaly a hazai olajtöktermést, ami szintén felverhette az árakat.Növekszik a tökmagolaj hazai kereslete

A tökmagolaj piacának helyzetéről kérdezett kistermelőket az Agrárszektor.hu. Javarészt kedvezően nyilatkoztak a meglehetősen drága étkezési olaj keresletéről, azonban jelentős drágulásról is beszámoltak a portálnak.

Lengyel László fél hektáron, főállás mellett termeszt olajtököt a Somogy megyei Kéthelyen. A portálnak elmondta, hogy nemrégiben egy termelői piacon is elkezdte árusítani az abból készült termékeit. Ennek köszönhetően az eladásai valamelyest nőttek tavaly. A gazda beszámolt arról is, hogy 2021-ben emelnie kellett az árait. Ennek oka volt, hogy a tavalyi időjárás nem kedvezett az olajtöknek, és kevesebb termést tudott betakarítani, mint az előző években. 2020-ban 5000 forintért adott el egy liter melegen sajtolt tökmagolajat, tavaly viszont 5500 forint körül alakult az ára. Az olajtök termesztése Lengyel László szerint egyébként igen munkaigényes, hiszen a szántást leszámítva a legtöbb munkafolyamatot kézzel végzi. Ezt követően a tökmag egy Zala megyei olajsajtoló üzembe kerül, ott készül el a forgalomba kerülő végtermék.

Tökmagolajat árul Salamon Anikó is. A gyenesdiási hölgy leginkább piacokon, fesztiválokon és rendezvényeken kínálja a termékeit, de akadnak házhoz menő vásárlói is. A kistermelő nem állít elő nagy mennyiséget, azt azonban mind értékesíti. Csupán 60-90 liter tökmagolajat sajtol éves szinten a terméstől függően, ami körülbelül 300 kilogramm tökmagból származik. A hidegen sajtolt tökmagolajat mechanikai módszerekkel készítteti, a literenkénti ára pedig nyolcezer forint körül mozgott 2021-ben. A kisebb kiszerelés is drágítja a terméket, hiszen a palack árát a termelők is megfizetik. A kistermelő beszélt arról is, hogy akad, akik kúraszerűen, egészségmegőrzés céljából fogyasztja a tökmagolajat, a többség azonban ételek ízesítéséhez használja.

Különböző eljárásokkal készülhet az olaj - az árát is befolyásolhatja

Lengyel László ugyan melegen sajtoltatta tökmagjait, azonban a Salamon Anikó által alkalmazott hidegsajtolásról is elmondta a véleményét. A tökmagolaj aromája a hideg eljárás következtében természetesebb lesz, több vitamin marad a végtermékben, azonban kevesebb olaj állítható így elő.

Melegen sajtolt tökmagolaj ezzel szemben nagyobb mennyiségben előállítható. Ennek oka, hogy só és víz hozzáadásával készül, valamint egy órán keresztül pirítják a magokat egy nagy üstben, amit a sajtolás követ. Az így nyert olaj ízvilága gazdagabb lehet, és a kéthelyi termelő szerint közelebb állhat a fogyasztókhoz, mint a hidegen sajtolt termékek.

A gazda beszélt arról is, hogy az Alföldön és Észak-Magyarországon is többen foglalkoznak tökmag termesztésével manapság. Azonban közülük is sokan dunántúli üzemekben végeztetik a sajtolást. Ennek az egyik oka lehet, hogy a szomszédos Ausztria onnan közelebb van, ahol igen jó a tökmagolaj felvevőpiaca.

Ne hagyd ki!