Ez előző években igen alacsonyan alakult
Fotó: Shutterstock

Már látszik, merre indul a szőlő felvásárlási ára

Amíg tavaly a történelmi aszály csökkentette a szőlőtermés mennyiségét Magyarországon, idén elsősorban a jelentős csapadék okozott gondot. A szüreti szezon a napokban indul. Már az is látszik, milyen irányt vehet a szőlő felvásárlási ára.


Bíznak a gazdák a szőlő kedvezőbb felvásárlási árában

A Hegyközségek Nemzeti Tanács (HNT) egyelőre nem készítette el az előrejelzését a szőlő várható, ezen évi felvásárlási áráról. Azonban a szőlőtermesztésnek idén sem kedvezett az időjárás, ami indokolná a magasabb árszintet. Ez különösen jól jönne azért is, mert az előző években sem alakult kedvezően az árszabás a termelők oldaláról nézve.

Sajnos összességében elmondható, hogy több éve változatlanul alacsony a szőlő nettó felvásárlási ára. Termelékenysége nem jövedelmező a gazdálkodóknak, hiszen a befektetett tőke és munka nem térül meg számukra. A szüret előtt állva, előzetes adatok alapján jelenleg az látszik, hogy a szőlő felvásárlási ára kilónként nettó 94-112 forint közé tehető majd. A magasabb árak a különlegesebb fajtákra értendőek, mint a Rajnai rizling, Cserszegi fűszeres, Zöldveltelini. A legkimagaslóbb, kilogrammonként akár nettó 165 forintos árat pedig az Irsai Olivér fajtára várják. Az értékesítési piacon az látszik, hogy főleg a fehérborokra van igény, de megemlítve a Cabernet sauvignon és a Kékfankos fajták esetében is az átlagos, kilogrammonként nettó 100 forintos ár várható. A gazdálkodók bizakodóak, reménykednek benne, hogy árak hosszú idő után végre emelkednek és munkájuk gyümölcse kellő megbecsülésre kerül

- nyilatkozta Gáspár Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Vármegyei elnöke az Agrárszektornak.

Nem kiemelkedő az idei termésmennyiség

Az átlagosnál 15-20 százalékkal alacsonyabb terméshozamra számít egy egri szőlész a saját területein az idén. Mint mondta, elsősorban a jelentős esőzések okoztak problémát a termesztésben az idei szezonban. Ő is arra számít, emelkedhetnek a felvásárlási árak a tavalyi szintükhöz képest, azonban nem jelentős mértékben.

Úgy gondolom maximum 5-10 százalékot fognak emelkedni idén a felvásárlási árak, ami nagyon elkeserítő, mert cserébe a termelési költségek szinte duplájára emelkedtek. Ha az üzemanyag árakat nem vesszük figyelembe, a növényvédőszer, az idénymunkások bére és az egyéb kiadások megsokszorozódtak

- mondta a szőlész.

Egyébként tavaly a csemegeszőlő felvásárlási ára kilogrammonként 131-200 forint, a borszőlőé pedig 112-200 forint között alakult.

Irsai Olivérrel kezdődött a szüret Villányban

Az idei csapadékos, de meleg, párás időjárás több gombabetegség kialakulásának kedvezett hazánk borvidékein. Nem kerülték el az ilyen jellegű problémák Villányt sem, ahol szintén a napokban kezdődik a szüret.

A peronoszpóra tíz évente szokta felütni a fejét a borvidéken, legutóbb itt négy-öt éve volt, és most is megjelent. Ez borvidéki szinten nagy terméskiesést nem jelent, viszont termelői szinten igen. Ahol ugyanis megcsúsztak a növényvédelemmel, akár a kézimunkával, akár a permetezéssel, ott komoly problémát okozott. Vannak most is olyan ültetvények, ahol abszolút nyoma sincs a peronoszpórának, de jellemzően néhány százalékos mennyiségi vesztést okozott a termelőknek. Borvidéki szinten még így is átlagos termésmennyiséggel számolhatunk

- nyilatkozta Nagy Gergely, a Villányi Borvidék hegyközségi titkára néhány napja.

Hozzátette, a gazdáknak továbbra is foglalkozniuk kell a növényvédelemmel, elsősorban a közép és a késői érésű fajtáknál. Azonban a napokban kezdetét vette a szüret az olyan korai érésű szőlőfajtákkal, mint az Irsai Olivér. Ez nem egy alapfajta a Villányi borvidéken, viszont igen népszerű. Az Irsait más fehérszőlők követik, illetve a rozé alapanyagai, elsősorban a menoire. Ezekből a szőlőkből akár már szeptemberben elkészülhetnek az első idei borok.

Ahol megoldható, ott gép takarítja be a gyümölcsöt. Nagy Gergely megjegyezte, valamennyi termelőnél cél a fokozott gépesítés, aminek a legfőbb oka a jelentős munkaerőhiány.

Ne hagyd ki!