szőlőtőkék Champagne-ban
Fotó: Chen P. / unsplash

Nem jókedvükben szüretelik a pezsgőnek való szőlőt a franciák

A francia pezsgőszüretelőknek idén korábban kellett kezdeniük a szüretet az éghajlatváltozás miatt.


A magas hőmérséklet és az eddigi legsúlyosabb szárazság hatalmas erdőtüzeket okozott, és a vízhasználat korlátozásához vezetett Franciaország-szerte, ugyanakkor a szőlő érését is előrehozta − írja a Reuters.

Az augusztusi szüret, korábban életre szóló élmény volt Champagne-ban. Most viszont teljesen egyértelmű, hogy a globális felmelegedés már most érezteti hatását

− mondta Charles Philipponnat, az évente több százezer palackot előállító, családi tulajdonban lévő Philipponnat Champagne-i borászat elnöke. A rövid szüreti szezonra felvett szüretelők most 30 fok feletti hőmérsékletben sürgölődnek. Fontos, hogy a szőlőt még azelőtt leszüreteljék, hogy túléretté, és cukorban túltengővé válna.

Azt hiszem, fordulóponthoz érkeztünk. Eddig a globális felmelegedés segített: jó időjárási körülmények között, eső nélkül, túl nagy hideg nélkül, éretten és kevés rothadással szüretelhettünk.

− mondta Philipponnat

A termelők Franciaország-szerte arra számítanak, hogy az idei szüret jó minőségű évjáratot eredményez, amikor a piacra kerül, ami megkönnyebbülés, miután 2021-ben fagy és lisztharmat támadások pusztítottak a szőlőültetvényeken, amit a száraz és meleg időjárás segített megakadályozni idén. Arról, hogy milyen minőségű borra számíthatunk idén, itt írtunk.

A túl száraz nyári szezonok viszont más jellegű problémákat fognak okozni, amikhez a termesztőknek alkalmazkodnunk kell.

Az egyik első lépés a szőlő korábbi szedése, és nem csak a pezsgő esetében. A szüreti szezon idén Franciaország legtöbb nagy borvidékén mintegy két héttel korábban kezdődött − és a borászok szerint ez tartós trend lesz.

A borok másmilyenek lesznek, és lehet, hogy más szőlőfajtákhoz vagy a mostanitól eltérő termesztési módszerekhez kell majd alkalmazkodnunk

− fejtette ki Laurent Pinson, a közép-kelet-franciaországi Burgundiában található Chablis bortermelője. Hozzátette, hogy ma már a szeptember eleji szüret a norma, és alkalmanként − ahogy most is − már augusztusban is szüretelnek. Az egyébként egész Európár érintő problémáról itt is írtunk.

Ne hagyd ki!