Nem kíméli a hőség sem a magyar, sem az európai szőlőtermést
Fotó: Shutterstock

Kevés bor lesz idén, de milyen minőségre számíthatunk?

Az átlagosnál akár negyedével is kevesebb lehet a szőlőtermés Európában az idén. A magyar gazdák számára is több kihívást tartogat az idei év. A hőség és az aszály sem kedvezett a gyümölcsnek, de más természeti csapások is sújtották a növényt szerte a kontinensen.


Sok a munka a hazai szőlőskertekben júliusban is

A jó szárazságtűrő képességekkel rendelkező, mélyen gyökerező szőlő is megsínylette a magyarországi aszályos időszakot. Zsendül ugyan a növény, de nem ritka a napégéses bogyó és az aszalódott fürt a hazai szőlészetekben. A lisztharmat (Uncinula necator) sem hátrált a megelőző hetekben. A tünetek elsősorban a fürtökön jelentkeznek, sokasodnak és terjednek. Az elhanyagoltabb ültetvényekben és a házikertekben a közepes-erős szintet is elérheti a fertőzöttség mértéke – írta néhány napja az Agroinform.

A portál egy másik cikkében említést tett arról is, hogy amire a szőlőnek júliusban sok esetben szüksége lehetett, az

  • a zöldmetszés,
  • a kötözés vagy aggatás,
  • a hónaljhajtások eltávolítása,
  • a levelek eltávolítása a szőlőfürtök körük,
  • a védelem a peronoszpóra, a lisztharmat és a szürkerothadás ellen,
  • valamint a szőlőfürtük végének esetleges visszavágása.

Nem jó évre számít a legtöbb európai borász

Kánikula és szárazság sújtja Európa jelentős részét, ami miatt számos borász attól tart, hogy akár 25 százalékkal is alacsonyabb lehet a szőlők hozama az idén. A növényeket emellett korai fagy és jégeső is sújtotta többfelé a kontinensen – írja a vg.hu.

A szélsőséges időjárás mellett az európai tűzszezon is korábban érkezett, és jóval több pusztítást végzett, mint általában: eddig több mint 345 ezer hektárnyi terület égett le az idén az Unióban. Ha egy adott területen nem is ég meg a szőlő, a lángok füstje kilométerekről tönkreteheti a termést és hamus ízt kölcsönözhet a bornak.

A szőlőültetvények szinte mindenhol szenvednek a kánikulától és az évtizedek óta nem látott mértékű aszálytól. A tartósan magas hőmérséklet miatt sokfelé napégette lehet a szőlő, vagy rosszul érhet. A cukor is lassabban halmozódik fel, ami miatt késhet az érés és a szüret. Emellett kevesebb és kisebb szemű szőlő teremhet, valamint romolhat a minősége is.

Kontinensszintű a probléma

Franciaországban, különösen Bordeaux-ban sok gondot okoznak a tüzek. A június 22-i hivatalos adatok szerint mintegy 21 ezer hektár erdő égett le és több ezer embert evakuáltak. Szőlőskerteket ugyan nem értek a lángok, azonban füst borított be számos ültetvényt. Néhány napja füstszagot lehetett érezni Bordeaux városában is.

Hasonló, vagy talán rosszabb a helyzet Portugáliában és Spanyolországban, hiszen az Ibériai-félszigeten is sokfelé lángolnak az erdők, közel a szőlőültetvényekhez. Borzasztó hőség és szárazság uralkodik, ami miatt kisebb szőlőtermésre számítanak a szakemberek.

Olaszország több régiójában is aszályvészhelyzetet hirdetett a kormány. A szőlőtermesztéséről is híres Friuliban például idén háromszor több a tűzeset és 50 százalékkal kevesebb eső esik, mint egy átlagos évben, ami csökkenti a szőlőtermést.

Ne hagyd ki!