Vörösbort töltenek egy üvegpohárba
Fotó: Unsplash

Egy korty profit? Hogyan fektessünk borba?

Az inflációt, sőt a világ legnagyobb tőzsdéinek teljesítményét is lekörözi a legjobb minőségű borok drágulása. Hol és hogyan érdemes erre a piacra befektetőként belépni?


​Nem csak élvezet

Egy borbarát számára a legnagyobb öröm, ha a kezében - vagy a poharában - tart egy csúcsminőségű fajtából készített, vagy éppen egy kiemelkedő évjáratú bort. Pedig a valamilyen szempontból különlegesnek számító nedűk felhalmozása befektetésnek sem utolsó. Kevesen tudják, de egy üveg bájos szuper-toszkán olasz bor vagy egy Chateau Lafite Rothschild nemcsak az ízlelő bimbóknak okoz örömet, de jelentős hasznot is hozhat a konyhára. Feltéve, ha nem engedünk a kísértésnek és néhány évig nem nyitjuk ki a palackot. Egy, a világ legjobb boraiból álló portfólióba az interneten keresztül már néhány százezer forinttól be lehet szállni. A jó - francia, olasz, amerikai vagy épp ausztrál - bor kicsit az aranyhoz, kicsit a drága autókhoz, vagy a márkás órákhoz hasonlít. Minősége és ritkasága adja az értékét, ezért jó fegyver lehet a pénzromlás ellen.

​Bor vagy tőzsde?

A bornak, mint befektetésnek, számos előnye van. A tőzsdéhez képest a magas minőségű borok piacán alacsonyabb volatilitás, a jó diverzifikációs hatás miatt kisebb portfólió kockázat, ezen felül pedig a pénzügyi közvetítő intézmények működési rizikóját is kizárhatjuk. És emellett persze ott a remek hozam. A drága és finom, ún. “fine wine”-ok globális piaca 2022-ben virágzott, teljesítményük felülmúlta a világ több nagy tőzsdéjének éves eredményét, sőt még az olyan hagyományos befektetésekét is, mint az arany! Hogy honnan lehet tájékozódni ezen befektetési termékek piaci teljesítményéről? Nos, a borvilágnak is vannak tőzsdéi. A legnagyobb közülük a 2000-ben két tőzsdeügynök által alapított londoni Liv-ex, amelynek 620 borkereskedő tagja van, és összesen 47 országban gyűjti a valós tranzakciós adatokat. A mutatót szemlélve látni lehet, hogy a tavalyi utolsó negyedévben kisebb korrekciót tapasztalhattunk, ám az egész év során a világ legnagyobb forgalmú borainak átlagos árváltozását követő londoni Liv-ex 100 és 1000 bortőzsde-indexek többet hoztak a konyhára, mint például a londoni FTSE 100, a New Yorki S&P 500, vagy éppen a frankfurti DAX30. Ami pedig még ennél is fontosabb: többet, mint a német, amerikai vagy brit infláció! Az angol fontban számolt Liv-ex 1000 értéke 13,1%-kal nőtt egy év alatt, míg a német infláció 6,9%, az amerikai pedig 6,5% volt. Persze a globális gazdasági folyamatok hatása alól a luxusnedűk sem vonhatják ki teljesen magukat, ám úgy tűnik, hosszú távon is jó alternatívát jelentenek az értékpapírokhoz képest. Egy másik fontos borpiaci mutató, a rengeteg aukciós adattal rendelkező Sotheby's árverőház Wine Index-e 2005 óta, a Burgundy Market és Bordeaux indexe pedig 2007 óta ver rá a New Yorki tőzsdére.

Pezsgőre fel!

A bor tehát jövedelmező befektetés lehet. A világ egyik legjobb fehér borának számító, Kelet- Franciaországból származó, kacifántos nevű Domaine Leflaive Batard-Montrachet Grand Cru ára példának okáért tavaly megduplázódott. Fontos azonban tudni, hogy az olyan indexek, mint a Liv-ex vagy a Sotheby's, több tíz, ha nem több száz bort tartalmaznak. Az indexben szereplő nedűk pedig nem feltétlenül replikálják pontosan az index teljesítményét. Ez azt jelenti, hogy ugyanúgy, ahogy egy befektetési portfólióban érdemes a részvények széles választékát megvásárolni, úgy a bor befektetésnél is többféle termelőtől származó, különböző évjáratú borok közül érdemes válogatni.

Hogy pontosan melyek borokból érdemes kialakítani a portfóliónkat? Erre, mint a tőzsdén, itt sincs pontos válasz. Vannak azonban olyan piaci trendek, amelyeket érdemes követni. A pezsgő például virágkorát éli. A 2021-es betakarítást az áprilisi fagyok, a májusi özönvízszerű esőzések és az augusztusi erdőtüzek is nehezítették a Champagne-i régióban. A kisebb kínálat miatt az egyik legnagyobb drágulás emiatt épp a pezsgőknél várható. Szakértők szerint különösen a 2002-es és 2008-as évjáratúak ára emelkedhet a leginkább. Átlag feletti potenciál van a nagy bortermő vidékek ún. “második vonalbeli” boraiban is, például az Ázsiában egyre népszerűbb fiatalabb bordeaux-i ára a várakozások szerint közelíteni fog az idősebb évjáratok árához.

​Érték a mérték

A távol-keleti mellett komoly amerikai érdeklődés is van a piacon, ami miatt a burgundiban is jelentős felértékelődési potenciál rejlik. Mint ahogy az olyan kevésbé ismert olasz borvidékekben is, mint Abruzzo, Puglia, Campania és Umbria. Ugyancsak nagy jövőt jósolnak az 1970-es évek rebellis olasz borkészítőinek portékái számára is. (Ezek a borászok annak idején a törvényt megszegve külföldi, nemegyszer bordeaux-i fajtákkal kevert nedűt állítottak elő.) A lehetőségek tárháza széles, ám bármit is válasszunk, csak akkor tegyünk, ha a befektetett tőkénkre nem lesz egyhamar szükségünk. A borpiac ugyanis nem túl likvid, ha megszorulunk, idő előtt nem lesz könnyű pénzzé tenni a gyűjteményünket. Bár tavaly óta a luxuseszköz hitelezésre specializálódott Suros Capital az értékes borgyűjtemények fedezete mellett diszkrét kölcsönt is kínál az egyik borkereskedelmi platformot használói számára. Emellett arra is fel kell készülnünk, hogy a “kiszállásig” nekünk kell a bor megfelelő és biztonságos tárolásáról gondoskodnunk, ami szintén nem könnyű feladat.

​Hol vásároljak?

A borbefektetéssel kapcsolatos üzleteinket a mind több, nemzetközi online platformnak köszönhetően viszonylag könnyen nyélbe tudjuk ütni. A világelsőként számon tartott amerikai Vinovestnél 1000 dollár, a londoni központú WineCap-nél 5000, a Cult Wine Investment-nél 10.000 angol font a minimális befektetés, de szakértőik saját bevallásuk szerint testhezálló, menedzselt portfoliókba irányítják a pénzünket. Ezen felül sok cég (Brentwood, Curated, Sotheby’s) csinál bor árveréseket, ahol a bátrabb laikus maga is vásárolhat. Elvétve ugyan, de vannak borbefektetési alapok is. Az Anpero Capitalnál példának okáért 10.000 font a befektetések alsó határa, a The Sommelier Advisors ugyanakkor csak intézményi ügyfeleknek kínálja a szolgáltatásait.

​Részvények, részben

A globális borfogyasztás folyamatos növekedésével a bortermelő cégek részvényei is felértékelődnek. A Fortune Business Insights legújabb jelentése szerint a globális finombor piac 2021-2026 közt éves 4,3 százalékkal bővülhet, elsősorban Kína növekvő kereslete miatt. Közben a kínálat - azaz a kitűnő szőlőtermelési adottságokkal rendelkező földterület - korlátozott. Bár annak, aki nem kíván a borok begyűjtésével és tárolásával vesződni, jó ötlet lehet a jól menő bortermelő vállalkozások részvényéiből szemezgetni, ilyeneket sajnos nem nagyon találni a börzéken. Ezen kevesek egyike a kaliforniai Duckhorn Portfolio, amely több mint 160 bort árul 25 különböző vörös és fehér szőlőből. Említhetnénk emellett a Pinot Noir-ban erős Willamette Valley Vineyards céget, vagy a londoni székhelyű Diageo-t, amely tulajdonos a Moet&Chandonban. A 211 milliárd dollárjával a világ leggazdagabbjának számító francia Bernard Arnault cégének, az LWMH luxusipari nagyvállalatnak is van „borászati részlege”, hiszen több mint 20 luxus borházzal rendelkezik Bordeauxban Champagneban és Burgundiában, ezen felül pedig világszerte 5500 üzletbe szállít luxus kategóriájú borokat.


Ne hagyd ki!