Mintegy 840 tételt neveztek Közép- és Kelet-Európa borászatai az idei, budapesti Winelovers Wine Awards nemzetközi borversenyre. Mutatjuk, milyen tételek emelkedtek ki a mezőnyből.
Budapesten tartottak regionális borversenyt
Közép- és Kelet-Európa legkiválóbb borait minősítették a Winelovers Wine Awards-on Budapesten. A 2023. július 7-9. között másodszor megtartott versenyre 14 országból jöttek a tételek. A 65 borszakértőből és borászból álló zsűrit pedig 19 nemzet adta. Közülük többen a Master of Wine cím birtokosai, valamint volt köztük egy Master Sommelier is.
Most komoly az érdeklődés Közép-, és Kelet-Európa borai iránt, különösen olyan piacokon, mint az Egyesült Királyság, ahol végeztek a hagyományos piacokkal és az Újvilággal. (…) Európa közepén autentikus borok készülnek történelmi tradíciók alapján, különleges szőlőfajtákból. A legjobb borok esetében ma már a minőség is kiemelkedő
- idézi Caroline Gilby Master of Wine zsűritagot az Agrárszektor.
A legjobb borok
Az ezen a héten közölt eredmények alapján a 839 különböző tétel közül három tokaji aszút és egy villányi vörösbort választottak a legjobbnak, így ezeknek Grand Gold díj járt. További 101 bor pedig aranyérmet kapott. A legmagasabb pontszám az idei versenyen 100-ból 96 volt, melyet két ital ért el: a Pajzos 6 Puttonyos 2017-es Legend Aszú, valamint a Trifecta Szent Tamás 2017-es Aszú.
Szerintem Tokajnak kiváló a megítélése világszerte, és az utóbbi években ez még tovább javult. Nagyszerű látni, hogy mi történik, jártam ott év elején. Remélhetőleg a fogyasztók is egyre inkább érdeklődni fognak az édes borok iránt. Egy ilyen borversenyen egyértelműen segít ebben
- nyilatkozta Rose Murray Brown Master of Wine, a verseny édes borok bírálatáért felelős tagja.
A Bodor Borászat 2016-os Cabernet Sauvignonja lett a legjobb vörösbor, a Cseri Pincészet VIII. Octavus 2018-as Rajnai Rizlingje a legjobb száraz fehér. A legjobb pezsgő pedig a Kreinbacher Prestige Brut Magnum 2018.
Már látszik, merre indul idén a bor és a szőlő ára
Nagyon kedvezett az időjárás a gombás fertőzéseknek, a peronoszpórának és a lisztharmatnak vagy a fekete rothadásnak. Ezért nagyon sok borvidéken nagyon komoly mennyiségi és minőségi problémák lesznek. Ez az erős fertőzési hullám május óta tart, vannak olyan gazdálkodók, akiknek sikerült nagyon magas költséggel megvédeni a szőlőjüket, de a fiatal ültetvényekben elsősorban a szőlők jelentős része domboldalakon helyezkedik el, ahol az óriási mennyiségben hirtelen lezúduló csapadék komoly eróziót okozhat. A talajt teljes mértékben gyommentessé kell tenni az első egy-két évben, ezáltal fokozott az erózió veszélye
- idéztük Koch Csabát, a Magyar Bor Akadémia elnökét néhány napja.
Hozzátette, néhány területen jégkárok is előfordultak, valamint a sok csapadék a gyomok elterjedésének is kedvezett. Ráadásul felgyorsult a szőlő növekedése is, ami szintén nem előnyös folyamat. Mindezek mellett jelentős drágulással is szembe kellett nézniük a szőlészeknek, borászoknak. Például emelkedtek az energiaárak, a munkabérek, valamint a növényvédőszerek ára is megugrott.
Vannak olyan részei az országnak, ahol már most kijelenthető a terméskiesés. A lisztharmat nem csak a termés mennyiségét befolyásolja negatív irányba, hanem ebből a szőlőből nem lehet jó bort készíteni. Jelen körülmények között mindenképpen számíthatunk a szőlő és ezáltal a bor árának emelkedésére is
- tette hozzá a szakértő.