A francia vendéglősök kifacsarták a biztosítójukat
Fotó:123RF

Van, ahol a vendéglősök kifacsarták a biztosítójukat, dől a pénz

300 millió euró kártérítést fizet az Axa biztosító a francia éttermeknek a koronavírus miatt, lapértesülések szerint 15 ezer vendéglős kap a pénzből.


2020 novemberében a biztosító még arról értesítette az éttermeket, hogy a járvány miatti bezárás miatt egy centet sem fizet, mert álláspontja szerint ezért nem jár kártérítés. A szerződésben a kockázatok között nem szerepelt ugyanis egy országos vagy világjárvány lehetősége, írja a Parisien cikke alapján a hvg.hu.

Nem álltak le az éttermesek

Az étteremtulajdonosok egy része bírósághoz fordult, hogy rávegye biztosítóját: fizessen kártérítést a Covid–19-járvány következményei miatt. Az Axa, látva az éttermek tulajdonosainak elszántságát, a korábbi ellenkezést feladva a peren kívüli megegyezés mellett döntött.

Az egyezség értelmében 15 ezer étterem kap összesen 300 millió eurót, azaz mintegy 100 milliárd forintot. Minden olyan étterem pénzhez juthat, amelynek az Axa biztosítóval szerződése volt, függetlenül attól, hogy fordult-e bírósághoz vagy sem. Még azok is kaphatnak pénzt, akik 2021-ben új biztosítótársasággal szerződtek, hiszen az elzárás a legnagyobb károkat 2020-ban okozta.

Egyszer így, egyszer úgy

Az Axa döntése véget vethet egy régóta húzódó jogi harcnak a biztosítók és ügyfeleik között. A bíróságok sem tudták, hogy miképp döntsenek a szokatlan helyzetben. Olykor teljesen ellentmondó döntéseket hoztak. Előfordult például, hogy Aix en Provence városában az étteremtulajdonos javára döntöttek, míg Bordeaux-ban – épp ellenkezőleg – az Axa nyerte meg a pert.

The Conversation

Ne hagyd ki!