A magyar Parlament épülete a lenyugvó Nap fényében sötétedéskor
Fotó: unsplash

Tippelj! Mennyivel nőtt a parlamenti képviselők bére?

Dobpergés… Kis hatásszünet. A válasz: 107 ezer forinttal nőtt az alapilletményük a magyar országgyűlési képviselőknek! Ám ez csak a jéghegy csúcsa.


A képviselők fizetése a bruttó átlagkereset alapján kerül meghatározásra. Ez vita nélkül, automatikusan kerül elfogadásra. Ennek alapjául a KSH kimutatása szolgál, s mivel 9,7 százalékkal nőtt a bruttó átlagkereset a tavalyi évhez képest, így a képviselők fizetése is ennyivel emelkedett. Lényegében még 2018-ban állapították meg az illetményüket, ami az előző év bruttó átlagkeresetének háromszorosa. A frakcióvezetők esetében ez a szorzó 6, a házelnök esetében pedig 8,1.

​Nem mindegy, milyen képviselő

Jelenleg az alapbérük az említett emeléssel bruttó 1 millió 211 ezer forint. Ez egy jó kiindulópont, viszont valójában majdnem mindegyikük többet kap ennél az összegnél, mert minden tisztségért és bizottsági helyért többletpénz jár. Példának okául az a képviselő, aki csupán egy bizottság tagja, már 1 millió 453 ezer forintból gazdálkodhat. Ha ezt megfejeljük még egy bizottsági hellyel, esetleg a törvényalkotási bizottság tagja az emberünk, akkor már 1,7 millió forintot vihet haza. A bizottsági alelnöki pozíció birtokosa pedig 160 ezer forintos emelést kapott, így eléri az 1,8 milliós havi bruttó fizetést.

​Magasabb tisztség, magasabb fizetés

Ahogy rang szerint haladunk előre betöltött tisztségekben, úgy növekszik a képviselői fizetés is. A legtöbb minisztert is lekörözik fizetés terén a parlamenti jegyzők, a bizottsági elnökök és a frakcióvezető-helyettesek, az ő fizetésük meghaladta a 2 millió 58 ezer forintot. A háznagy, a frakcióvezetők és a parlamenti alelnökök ennél is többet visznek haza, ők 2 millió 421 ezer forintból gazdálkodhatnak (214 ezer forintos növekedéssel). A legnagyobb bérmelést a házelnök, Kövér László tapasztalhatta, ő 290 ezer forinttal fog többet kapni idén havonta, ezzel jócskán túllépte a 3 millió forintos havi fizetést.

​További juttatások

Nem csupán a fizetésük emelkedett országunk elöljáróinak, hanem bizonyos juttatásaik is. Így többek között albérletre már 424 ezer forintot költhetnek havi szinten, míg irodabérlésre 848 ezer forint juttatást kapnak.


The Conversation

Ne hagyd ki!