Sokan otthon kezdik el gyerekkorban a takarékoskodást
Fotó: Shutterstock

Változtass a pénzügyi szokásaidon és spórolj!

A pénzzel kapcsolatos szokásainkat sokszor már gyermekkorunkban kialakítjuk és tudattalanul tovább visszük a látott mintákat. Érdemes felülvizsgálnunk, hogy milyen káros pénzügyi szokásaink vannak és tudatosan átalakítani a viselkedésünket.

A pénzzel kapcsolatos értékek és szokások 

A pénzkezelés mintáit, a pénzzel kapcsolatos értékeket, vélekedéseket és szokásokat (sok más viselkedéshez hasonlóan) a családi szocializáció során sajátítjuk el. Ezek a velünk maradó gondolatok vagy viselkedések sokszor nem tudatosan adódnak tovább egyik generációról a másikra, hanem a mintakövetés mechanizmusán keresztül. A fiatal éveink során megtapasztaljuk, hogy a család felnőtt tagjai hogyan állnak hozzá a pénzügyi kérdésekhez és a látott mintát hajlamosak leszünk átvenni.

A családi szocializáció során például képet kaphatunk arról, hogy:

  • mennyire fontos a megtakarítás?
  • mikor éri meg hitelfelvételhez folyamodni?
  • hogyan kell spórolni?
  • mi a különbség a vágyott és a szükséges dolgok között?
  • hogyan kell hosszú távú pénzügyi célokat kitűzni és megvalósítani a terveinket?

A gyermek-, és serdülőkori pénzügyi szocializációt akár tudatosan is segíthetik a szülők. Sokan zsebpénz adásával ösztönzik gyermekeiket arra, hogy hosszú távú célokat tűzzenek ki maguk elé és megtanuljanak spórolni.

A szülői tudatosság különösen fontos napjainkban, hiszen a fogyasztó társadalom költésre ösztönző ingerei közepette nincs könnyű dolga az embereknek. A csábításnak való ellenállás képessége szoros összefüggést mutat az önuralommal, ami egy fejleszthető képesség, de már egészen fiatalkorban egyéni eltéréseket mutat. Például Walter Michael „Marshmallow-Test” (vagyis Pillecukor-teszt) néven elhíresült kísérletében 4 éves gyerekeket vizsgált. Az eredmények azt mutatták, hogy azok a gyerekek, akik képesek voltak ellenállni az édesség csábításának, későbbi életük során is nagyobb sikerrel tudták késleltetni a szükségleteiket.

Egy 2013-ban készült tanulmány szerint az önuralom (és így a rossz pénzügyi szokások) hátterében genetikus és környezeti tényezők egyaránt meghúzódnak.

Milyen káros pénzügyi szokások vannak? 

1. Késés a számlákkal

Ha hajlamosak vagyunk elfelejteni a számláink befizetését, akkor az a felhalmozódó költségek és a büntetőkamatok kellemetlen következményét vonja maga után. Ha szeretnénk elkerülni ezt a csapdát, akkor érdemes inkább csoportos beszedéssel fizetni, hiszen így a szolgáltató automatikusan levonja az számlánkról az éppen aktuális összeget!

2. Ragaszkodás egy adott szolgáltatóhoz vagy csomaghoz

Egy korábban előnyös szolgáltató vagy csomag idővel kedvezőtlenné válhat. Érdemes időről időre felülvizsgálni, hogy nincs-e jobb ajánlat a piacon. Abból a szempontból is érdemes górcső alá vennünk ezeket a szolgáltatásokat, hogy valóban szükségünk van-e rájuk. Ha már nem használunk valamit, akkor ne fizessünk érte feleslegesen!

3. Utat engedünk az életszínvonal inflációnak

Az életszínvonal infláció azt a jelenséget takarja, amikor hiába növekszik valakinek a fizetése, ezzel párhuzamosan a kiadásai is megemelkednek. Lassan természetessé válnak olyan költségek, amelyek korábban nem számítottak létszükségletnek, esetleg a luxus kategóriába estek. Ez sajnos azt eredményezi, hogy az illető nem tud megtakarítani és képtelen lesz kiszállni a munka és költekezés állandó mókuskerekéből.

Hogyan változtathatók meg a rossz pénzügyi szokások? 

A pénzügyi döntéshozatal úgy képzelhető el, mint egy elefánton lovagló ember. Az elefánt a berögzült pénzügyi szokásainkat szimbolizálja, amelyek erősek és nehezen kontrollálhatók, ugyanakkor sokszor nem a helyes úton akarnak menni. Az elefánt lovasa reprezentálja a tudatos választást. Ilyen lehet például a tervezés vagy a listakészítés.

Egyrészt fontos, hogy az elefánt lovasa ne olyan hüvelykujj szabályok mentén akarja vezetni az elefántot, amelyek bizonytalan forrásból származnak. Ez a pénzügyi szokások kontextusában azt jelenti, hogy fontos a pénzügyi tudás. Szánjunk időt a pénzügyi műveltség megszerzésére, hiszen szilárd ismeretekre alapozva jobb döntéseket tudunk majd hozni.

Másrészt érdemes az elefántot megtanítani arra, hogy a már ismert, helyes utakon magától végig tudjon menni. Ne felejtsük el, hogy a szokások akár a pénzügyi célok szolgálatába is állíthatók! Mennyivel kényelmesebb, ha az elefánt automatikusan elvégzi helyettünk a piszkos munkát és szinte észrevétlenül kerülünk közelebb a vágyott állapothoz. Természetesen nem szabad elfelejtkezni róla, hogy a régi rossz szokások elhagyása és az új szokások kialakítása egy idő- és energiaigényes folyamat.

Ha súlyos helyzetről van szó, akkor akár szakember bevonására is szükség lehet.


Ne hagyd ki!