Az új szabályozás szerint már nem minősül eutanáziának, ha a vágóhídra küldenek egy sportlovat. Mi következik ebből és Magyarországon mennyire népszerű a lóhús?


Élelmiszerlánc és lóhús

Kikerülnek az élelmiszerláncból a versenylovak Nagy-Britanniában – írja a BBC híre alapján a hvg.hu. A brit lóversenyszövetség új szabályozása megtiltja, hogy az egykor sportlóként bejegyzett állatokat eutanázia után feldolgozzák. A BBC év eleji kutatása szerint csak 2019 és 2021 között több mint négyezer brit és ír versenyló került be az élelmiszeriparba. Az állatok trénerei és tulajdonosai rendszerint sérülések után döntöttek úgy, hogy elaltatják és eladják a lovakat.

Az új szabályozást nemcsak etikai szempontból üdvözli a lovasszakma, hanem azért is, mert a sérült állatokat így kezelhetik olyan gyógyszerekkel, amelyeket eddig nem adtak volna nekik a gazdáik, mert utána nem lettek volna alkalmasak emberi fogyasztásra. Az állatok eutanáziáját továbbra is végezhetik a vágóhidak, de nem adhatják át a tetemeket az élelmiszeriparnak. A brit lóversenyszövetség célja, hogy a szabályozás nemzetközi normává váljon.

  Megosztó szokás

Bár a lóhús tápanyag összetétele, élettani hatása kedvező, fogyasztása – elsősorban az állatokhoz fűződő érzelmek miatt - megosztja az embereket. Hazánkban alapvetően nem jellemző a lóhúsfogyasztás, ugyanakkor a lókolbász, a lószalámi és a lópárizsi nem feltétlenül számít kuriózumnak. Egy 2013-ban készített felmérésben arra kérdeztek rá, hogy a magyarok közül hányan ettek már lóhúst vagy lóhúsból készült terméket.

A kutatás eredménye szerint a magyar felnőttek valamivel több, mint 1/3-a (35%) fogyasztott már legalább egyszer lóhúst, vagy lóhúsból készült készítményt. A rendszeres fogyasztók aránya mindössze 3%. A megkérdezettek 5%-a nyilatkozott úgy, hogy bár még nem evett lóhúst, de a jövőben valószínűleg meg fogja kóstolni – körükben felülreprezentáltak a 18-39 év közötti diplomások.


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

A Mol nem hagyja annyiban a Hernádi Zsoltot elmarasztaló horvát ítéletet

A Mol-csoport csalódottságának adott hangot az ítélet kapcsán. Álláspontjuk szerint a legfelsőbb bíróság annak ellenére hagyta helyben a Zágráb megyei bíróság elsőfokú elmarasztaló ítéletét, hogy korábban mind a magyar hatóságok, mind pedig a horvát kormány által kezdeményezett nemzetközi választottbírósági eljárás azt állapította meg, hogy sem a Mol, sem annak tisztségviselői nem követtek el bűncselekményt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Szálka a vásárlók szemében a faáruk drágulása, lépett a versenyhivatal

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) gyorsított ágazati vizsgálatot indított a fa építőanyagok hazai piacán is, hogy megfelelően feltárhassa a drasztikus építőipari drágulás mögött húzódó piaci folyamatokat. A vizsgálat a Nébih ellenőrzéseivel összehangolt helyszíni kutatásokkal indult, a GVH vizsgálói több piaci szereplőnél is megjelentek.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Horvátországban jogerőre emelkedett a Mol-vezér börtönbüntetése

A horvát legfelsőbb bíróság megerősítette a Zágráb megyei bíróság elsőfokú elmarasztaló ítéletét Ivo Sanader volt horvát kormányfő és Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója egyesített perében - közölte a Jutarnji List című horvát napilap. A nemzetközi választottbíróság szerint viszont Horvátország nem tudta bizonyítani, hogy a Mol (vagy Hernádi Zsolt) megvesztegette volna Sanadert.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!