A munkaalkoholizmus betegség. Ugyanolyan függőség, mint az alkohol, a cigaretta vagy a kábítószer. De hogyan ismerjük fel, ha baj van?

A korszerű technikának köszönhetően ma már bárhonnan és bármikor dolgozhatunk. Emiatt nagy a veszélye annak, hogy az erre hajlamos ember munkaalkoholistává válik. Az e betegségben szenvedő egyszerűen nem tud leállni, állandóan pörögnie, agyalnia kell, mert az így termelődő adrenalin hatását élvezi. Bryan Robinson amerikai pszichoterapeuta szerint a „túlmunka ennek a századnak a kokainja"!

Ki tekinthető betegnek?

A legfontosabb figyelmeztető jel, ha valaki nem külső tényezők, hanem saját maga miatt nem tud leállni a munkával. A munkaalkoholista sokszor képtelen normális emberi kapcsolatokat kiépíteni és ápolni. Főként intim, családi, szülői, baráti közegben tűnik esetlennek. Sokszor azért menekül a munkába, mert családi, baráti társaságban nem érzi jól magát, hiszen ezeken a helyeken nem jut hozzá napi betevő adrenalin adagjához. Ilyenkor sokszor szabályos elvonási tünetei vannak, agresszívvá is válhat.

Szorgalmas vagy függő?

A munkaalkoholistát első látásra nehéz megkülönböztetni a szorgalmas embertől. Utóbbi legfőbb ismérve, hogy a munka örömöt okoz számára, ám amint elvégezték teendőiket, képesek a kikapcsolódásra. Ezzel szemben a függő embernek folyamatosan bűntudata és szorongása van, ha nem dolgozik és amint elvégezte a munkáját azonnal új feladatokba veti bele magát. Ha valahogyan mégis sikerül rávenni arra, hogy hosszabb-rövidebb időre felhagyjon a munkájával, értéktelennek, frusztráltnak érzi magát.

Mit él meg a cég és mit a család?

A munkaalkoholista gyakran azt állítja, hogy a családjáért dolgozik, sőt a családja miatt dolgozik sokat. Mivel a munkájától függő ember általában képtelen a bensőséges emberi kapcsolatokra, a családja általában előbb-utóbb szétesik. A gyerekek különösen veszélyben vannak, mert azt gondolják, a szülő azért menekül a munkába, mert ők értéktelenek. Az ilyen módon sérült gyermek aztán örökli a szülői mintát és gyakorta ő is munkaalkoholista lesz.

A cég számára a munkaalkoholista kész főnyeremény. Rendkívül szorgalmas, mindenhonnan és mindenkor dolgozik, állandóan elérhető, mindig gyorsan reagál, óriási erőfeszítéseket tesz a sikerért. Nem meglepő módon a vállalkozások ezt a magatartást fizetésemeléssel, előléptetéssel jutalmazzák, amivel csak tovább növelik a beteg munkavállaló függőségét. Ő ugyanis a családjának joggal mondhatja ezek után: Látjátok? Megérte!

The Conversation

Friss

Fotó:123RF

Magyarországot két természeti csapás fenyegeti: a sok vagy a kevés víz

Áradások, földrengések, szárazság és szélviharok. Az elmúlt hetek is megmutatták, hogy ezek a katasztrófák egyre gyakoribbak Európában és hazánkban. A brit Cambridge Econometrics kutatócég 22 évre kiterjedő adatelemzéséből kiderült, hogy melyek a természeti csapások által legsúlyosabban érintett területek Európában, Magyarországot is beleértve. Az elszenvedett károk számszerűsíthetőek.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:123RF

Mennyi pénzt lehet megtakarítani az elektromos autókkal? Kiszámoltuk

Az elektromos autók beszerzési, illetve üzemeltetési költségeiről számos tévhit kering, amelyek eloszlatása kulcsfontosságú kérdés az elektromobilitás jövője szempontjából. Milyen területen, mekkora megtakarítást lehet elérni e-autókkal a hagyományos gépjárművekhez képest? Cikkünkben erre keressük a választ.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:123RF

Europa feltérképezése új fejezetet nyit az űrkutatásban

Az élet nyomait kutathatja Elon Musk cége a Jupiter egyik holdján.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!