A munkaalkoholizmus betegség. Ugyanolyan függőség, mint az alkohol, a cigaretta vagy a kábítószer. De hogyan ismerjük fel, ha baj van?

A korszerű technikának köszönhetően ma már bárhonnan és bármikor dolgozhatunk. Emiatt nagy a veszélye annak, hogy az erre hajlamos ember munkaalkoholistává válik. Az e betegségben szenvedő egyszerűen nem tud leállni, állandóan pörögnie, agyalnia kell, mert az így termelődő adrenalin hatását élvezi. Bryan Robinson amerikai pszichoterapeuta szerint a „túlmunka ennek a századnak a kokainja"!

Ki tekinthető betegnek?

A legfontosabb figyelmeztető jel, ha valaki nem külső tényezők, hanem saját maga miatt nem tud leállni a munkával. A munkaalkoholista sokszor képtelen normális emberi kapcsolatokat kiépíteni és ápolni. Főként intim, családi, szülői, baráti közegben tűnik esetlennek. Sokszor azért menekül a munkába, mert családi, baráti társaságban nem érzi jól magát, hiszen ezeken a helyeken nem jut hozzá napi betevő adrenalin adagjához. Ilyenkor sokszor szabályos elvonási tünetei vannak, agresszívvá is válhat.

Szorgalmas vagy függő?

A munkaalkoholistát első látásra nehéz megkülönböztetni a szorgalmas embertől. Utóbbi legfőbb ismérve, hogy a munka örömöt okoz számára, ám amint elvégezték teendőiket, képesek a kikapcsolódásra. Ezzel szemben a függő embernek folyamatosan bűntudata és szorongása van, ha nem dolgozik és amint elvégezte a munkáját azonnal új feladatokba veti bele magát. Ha valahogyan mégis sikerül rávenni arra, hogy hosszabb-rövidebb időre felhagyjon a munkájával, értéktelennek, frusztráltnak érzi magát.

Mit él meg a cég és mit a család?

A munkaalkoholista gyakran azt állítja, hogy a családjáért dolgozik, sőt a családja miatt dolgozik sokat. Mivel a munkájától függő ember általában képtelen a bensőséges emberi kapcsolatokra, a családja általában előbb-utóbb szétesik. A gyerekek különösen veszélyben vannak, mert azt gondolják, a szülő azért menekül a munkába, mert ők értéktelenek. Az ilyen módon sérült gyermek aztán örökli a szülői mintát és gyakorta ő is munkaalkoholista lesz.

A cég számára a munkaalkoholista kész főnyeremény. Rendkívül szorgalmas, mindenhonnan és mindenkor dolgozik, állandóan elérhető, mindig gyorsan reagál, óriási erőfeszítéseket tesz a sikerért. Nem meglepő módon a vállalkozások ezt a magatartást fizetésemeléssel, előléptetéssel jutalmazzák, amivel csak tovább növelik a beteg munkavállaló függőségét. Ő ugyanis a családjának joggal mondhatja ezek után: Látjátok? Megérte!

The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Vágás olasz módra, elhagyta Magyarországot a megvádolt húsmilliárdos

A több milliárdos költségvetési csalással vádolt Piero Pini, a kiskunfélegyházi Hungary-Meat Kft. tulajdonosa és fia, Marcello elhagyta Magyarországot, első útjuk állítólag Spanyolországba vezetett. Ez fordulat a 2019 márciusa óta húzódó ügyben.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

A politikusok sehol, a tudósokban bíznak leginkább a magyarok

A tudósokban a magyarok kétharmada bízik, ami a legmagasabb mutató a különböző szakmák körében. A legkevésbé a politikusokban bízunk.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: 123RF

Hol érdemes most ingatlant venni befektetésként? Mutatjuk

A legnagyobb hozamot jelenleg vidéki használt ingatlan vásárlásával lehet elérni.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!