Hódít az e-sport
Fotó: Shutterstock

A sportolók is átköltöztek a virtuális valóságba

A száj- és körömfájás miatt elmaradt Cheltenham Festival adta meg a kezdőlökést a virtuális sportok elterjedésének. De hogyan lehet ezzel nyerni?

Hódít az e-sport

Az e-sportolás a leggyorsabban terjedő „sportolási forma" a világon, persze messze nem mondható klasszikus szabadidő töltésnek. A monitor előtt gubbasztva profi gamerek mérik össze tudásukat, s játékuk egyre nagyobb tömegeket mozgat meg. Ahogyan a sportfogadás is, mely egyrészt a mobilunkra költözött, elég a bet365 app vagy valamelyik másik társára gondolni. Az e-sport mellett van egy másik irány, mely szintén komoly vonzerővel bír a virtuális világ szerelmesei számára, ez a virtuális sport. Ezt a típust nem szabad összekeverni az e-sporttal, ahol videójáték-párharcot vív két ember. A virtuális sport arról szól, hogy maga a számítógép játszik le, szimulál egy sporteseményt, az eredményt pedig egy véletlenszám-generátor befolyásolja.

Ennek a generátornak kulcsszerepe van, ugyanis a versenyzők, kutyák, lovak teljesítményét ez súlyozza szorzók alapján. Akinek magasabb a szorzója, értelemszerűen kisebb eséllyel indul harcba a győzelemért, míg az alacsony szorzósok a favoritok. Ahogy a többi fogadásnál, ahol szorzók alapján lehet pénzt nyerni, itt is óriásit lehet szakítani, ha egy magas szorzójú csapat vagy ló győz. A virtuális lovin, miképp a hivatalos versenyen, győzelemre vagy befutóra is lehet tétet tenni, ahogy helyezésre is. A virtuális focimeccsen a gólok számára, a mérkőzés eredményére és az egyik csapat győzelmére is lehet pénzt tenni.

Nem mindegy, merre áll a fű

A játékok grafikai megalkotására komoly figyelmet fordítanak az alkotók, a cél, hogy azok a legközelebb álljanak a valósághoz. Vagyis fociban ugyanúgy hosszanti csíkozással legyen nyírva a fű, a lóversenynél pedig minél élethűbb legyen az állatok mozgása.

A koronavírus járvány idején mind a két játéktípus a korábbiaknál is komolyabb rivaldafényt kapott, hiszen az élő labdarúgó és egyéb sport bajnokságok hirtelen leálltak. Maguk a profi focisták és egyéb sportolók is nagyüzemben kezdték játszani, követni az e-sport meccseket és a virtuális összecsapásokat.

Foci, lovi, kosár

Ezekre a találkozókra természetesen nem csak lélekben lehet készülni, de pénzzel is, ugyanis a virtuális meccsekre fogadásokat lehet kötni. Ahogyan mondjuk rendelkezésre áll a bet365 app, ha hivatalos sportfogadást szeretnénk kötni egy futó sporteseményre, a virtuális változat esetében is ott a lehetőség, hogy kockáztassunk. Számtalan sportág végtelen számú meccsére, futamára lehet tétet tenni a labdarúgástól a lovin vagy a teniszen át a kosárlabdáig.

A regisztrációt követően ki kell tölteni egy adatlapot, s rögvest mehet is a fogadás – nagyüzemben. Akár egy forintos alaptéttel is lehet indítani, s persze itt is lehet variálni a téteket egyes kötésben vagy kombinálva.

A virtuális játékok Angliából indultak hódító útjukra, amikor a száj- és körömfájás vírus elkezdte szedni áldozatait, s emiatt lefújták a nagy hagyományoknak és hatalmas vonzalomnak örvendő lóversenyt, a Cheltenham Festival-t.