Tihany a rekorder a négyzetméterárak tekintetében
Fotó: Shutterstock

Őrület, ami a nyaralóingatlanok piacán történik

Érdekes folyamat zajlik a nyaralóingatlanok piacán például a Balaton környékén, hiszen a legfrissebb adatok szerint besokallhatott a kereslet a helyi áraktól.

Hamarosan csökkenhet a nyaralók ára?

Jelentősen drágultak a nyaralók hazánk több felkapott üdülőövezetében az elmúlt három hónapban a tavalyi év azonos időszakához képest, azonban mostanra visszaesett rájuk a kereslet – áll az ingatlan.com legfrissebb, 2022-es piaci elemzésében, ami több mint 50 ezer hirdetés alapján készült.

“A legfrissebb adatok arra utalnak, hogy luxuscikké váltak a nyaralók 2022-ben. A koronavírus-járvány utóhatásai, a felgyorsuló infláció, az emelkedő kamatok, az Ukrajnában zajló háború miatt kedvezőtlenebbé váltak a gazdasági kilátások. A nyaralóvásárlást fontolgatók egy része egy időre lemondott erről. Azt látjuk, hogy a nyaralók iránti kereslet fordított irányban mozog a lakáshitel-kamatok alakulásával. Utóbbiak fokozatos növekedésével párhuzamosan idén egyre kevesebben érdeklődtek a nyaralóövezetekben fekvő ingatlanok iránt tavalyhoz képest”

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A szakember emellett arról is tájékoztatást adott, hogy 39-51 százalékkal csökkent a kereslet 2022 első három hónapjában Somogy, Veszprém és Zala megye Balaton-parti településein az előző év azonos időszakához képest.

Hasonló a helyzet a Velencei-tó mellett például Gárdonyban (mínusz 37 százalék) és Velencén (mínusz 28 százalék) is, valamint a Tisza-tóhoz közeli üdülőövezetben is 9-58 százalékos visszaesés tapasztalható az említett időszakban.

Csökken a kereslet, de sokkal drágább lett az ingatlan Balatonnál

Hiába a keresletcsökkenés a Balatonnál, az ingatlanok négyzetméterárai ugrásszerű növekedést mutatnak. Siófokon például az egy év alatt a 47 százalékos emelkedést követően 1 millió forint/négyzetméter felett jár az lakások ára, akárcsak Alsóörsön, Balatonföldváron, Balatonfüreden, Balatonszemesen, Balatonakarattyán, Szántódon és Zamárdiban. A rekordot azonban Tihany tartja, ahol 1,8 millió forint az átlag.

Az északi parton a legolcsóbb település egyébként Szigliget (524 ezer Ft/m2), a délin pedig Balatonkeresztúr (587 ezer Ft/m2).

“A Balaton-parti települések összes eladó lakóingatlanát figyelembe véve a déli parton 47 százalékos az északi parton pedig 20 százalékos volt az áremelkedés éves szinten, de ez nem csak a drágulásnak köszönhető. A magasabb árakat okoz az is, hogy a Balaton partján tavalyhoz képest jóval több új építésű ingatlan szerepel a kínálatban. Mivel az új ingatlanok 30-40 százalékkal drágábbak a használtakhoz képest, így ezek még feljebb húzzák az átlagot”

– tette hozzá az ingatlan.com szakértője.

Nem csak a Balatonnál jellemzőek a trendek

A Balatonhoz hasonlóan visszafogottabb lett az ingatlanok iránt a kereslet a Velencei-tónál, azonban ott is felfelé tartottak az árak. Gárdonyban 798 ezer forint (23 százalékos növekedés az év azonos időszakához képest), Velencében pedig 731 ezer forint (26 százalékos emelkedés) volt az év első három hónapjában a lakó- és nyaralóingatlanok átlagos négyzetméterára.

Hasonló folyamatok mentek végbe a Tisza-tónál is, ahol a kereslet csökkenésének ellenére egy év alatt 56 százalékkal nőttek az átlagos négyzetméterárak (269 ezer forint körül áll jelenleg). Abádszalókon viszont ettől valamivel olcsóbban lehetett ingatlanhoz jutni, hiszen négyzetméterenként 231 ezer forint volt az átlagár, valamint itt is 27 százalékos drágulást mértek egyetlen év alatt.