Burgonyából készül a legújabb tejhelyettesítő termék
Forrás: Shutterstock

Ha nincs rendes tej, megkóstolnád a krumplitejes kávét?

Új tejhelyettesítő-termék próbál piacot találni idén Európában. A szójából, mandulából, zabból készült tejpótlók után itt a legújabb különlegesség: a burgonyaital.


Burgonyás kávét valaki?

Több, tejhelyettesítőkét számon tartott ital került piacra az elmúlt években. Ilyen termékek például kókuszból, mandulából, rizsből, szójából, vagy éppen zabból is készülnek. Nagy előnyük a hagyományos tejjel szemben, hogy laktóz-érzékenyek is fogyaszthatják őket. Erre a piacra készül hamarosan betörni egy új termékcsalád újszerű alapanyagával, a burgonyával – írja cikkében a magyarmezőgazdaság.hu.

A britt Waitrose áruházlánc éves étel- és italjelentése szerint 2022 egyik meghatározó trendje lehet az új italkülönlegesség, amely a kávézók kínálatába is betörhet az alacsony cukor- és telítettzsír tartalma miatt. A termék februártól lesz kapható az Egyesült Királyságban. Arról viszont nincsen információ, hogy hazánkban mikor várható a megjelenése.

A svéd Veg of Lund márkától háromféle Dug burgonyaitalt fog kínálni a Waitrose: az Original, az Édesítetlen és a Barista nevet viselő termékeket. A termékcsaládot egyébként több angol újságíró is megkóstolta, de enyhén szólva sem rajongtak az újfajta italokért. Egyedül az édesített (Original) verzió volt az, amit néhányan elfogadhatónak minősítettek, a többi ízét azonban szinte mindenki kritizálta. Legtöbben egyfajta sós ízvilágra panaszkodtak, ami meglehetősen idegennek hat a tejhelyettesítők világában.

Egyre népszerűbbek a tejhelyettesítő termékek

A közelmúltban írtunk arról, hogy több országban is igencsak népszerűvé váltak a tejhelyettesítő termékek a valódi tejtermékekkel szemben. Kiváló példa erre az is, hogy hamarosan kizárólag növényi alapú termékek gyártására áll át a Danone egyik franciaországi üzeme.

Azonban nem a francia cég döntése az egyetlen kedvezőtlen hír a klasszikus európai tejipar számára: a hagyományos tejtermékek ugyanis alulmaradtak 2021-ben a tejhelyettesítő italok ellen folytatott „háborúban" is. Május 25-én az Európai Parlament (EP) pontot tett egy régóta húzódó vitára, és elutasította a 171-es módosító javaslatot, amely egyebek között korlátozta volna a növényi eredetű termékek elnevezésének lehetőségeit – például megtiltotta volna a „tej" szó használatát tejhez csak hasonlító termékek esetében.

Az eredeti probléma abból eredt, hogy a tejhelyettesítőket is általában tejnek nevezik. Élettani hatás szempontjából valóban nem lehet egyenlőségjelent tenni a tehéntej és például a rizstej között, gyakorlati szempontból azonban a tej kiváltására fogyasztják az emberek ezeket a termékeket.

A döntésnek egészen biztosan nem örültek a magyar tejipar szereplői sem, hiszen korábban a Baromfi Termék Tanács, a Hússzövetség, a Magyar Állattenyésztők Szövetsége, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Tej Terméktanács és a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet nyílt levélben kérte az Európai Uniót, hogy ne engedje az élelmiszerek „megtévesztő elnevezését".