vasárnap, 2025. július 13.
Image
Nyaralás

Le Primore: “Generációkat összekötő a kínálatunk”

2025-06-16
Karácsony Zoltán
Életstílus
Fotó: Le Primore

Május 15-én nyitott meg kapuit a vendégek előtt Hévíz ötcsillag superior szállodája a Le Primore Hotel & Spa. 285 szoba, gourmet étterem, 11 500 négyzetméteren spa részleg és minden generációt megszólító szolgáltatások várják a pihenni vágyókat. Alfred Hackllal, a szálloda Ausztriából származó igazgatójával beszélgettünk a hotel koncepciójáról, az üdülőhely vonzerejéről és első hévízi élményéről is.

Mikor járt először Hévízen?

55 évvel ezelőtt gyerekként a szüleimmel. 

Mi volt az első benyomása?

Azt kérdeztem, hogy miért kapaszkodnak az emberek gumibelsőre a tóban, talán nem tudnak úszni? Viccet félretéve: akkor ismertem meg a tavat, ami lenyűgözött. Nemcsak Magyarországon egyedülálló, hanem a világ legnagyobb fürdésre alkalmas termáltava. 

Miért éri meg most Hévízen egy hotelt felépíteni és elindítani?

Hévíz ismert gyógyüdülőhely, központi elhelyezkedéssel, Budapestről, Bécsből, Grazból, Ljubljanából, Zágrábból is könnyen elérhető. Az utóbbi 20 évben évben Hévízen nem történt nagy befektetés. Hiszünk abban, hogy a minőségre fókuszálva sikert lehet elérni.

Azt tapasztaljuk, hogy Magyarország turisztikai vonzereje nőtt: a külföldiek szerint Magyarország tisztább és biztonságosabb hely lett. Rengeteg fegyveres konfliktus van a világban, a kikapcsolódásra vágyók olyan helyeket keresnek, ahol biztonságban érzik magukat és Magyarország egy ilyen hely.

Fontos az összefogás, közösen dolgozni azon, hogy a turisztikai desztinációkra megfelelő létszámban érkezzenek vendégek. Ha ez teljesül, akkor minden vendég az igényeinek megfelelő szállás közül választhat. Maximális támogatásra van szükségünk. Nagyon pozitívan látom az együttműködést például a Visit Hungary Nemzeti Turisztikai Szervezettel.

Le Primore
Fotó: Le Primore

Kit szeretnének megszólítani ezzel a hotellel? 

Generációkat átívelő a kínálatunk. Nálunk jól érzi magát egy különleges hosszú hétvégére érkező szerelmes pár, a gyógyvizet élvezni akaró idősebbek és a gyermekes családok is. A különböző korcsoportoknak elszeparált  területeket kínálunk: például a kicsiknek gyermekfürdőt és játszóházat a családoknak hatalmas kalandvilágot, és számtalan gyermekprogramot is szervezünk, ami kényelmes a szülőknek, nagyszülőknek.

Első körben a magyar és a szomszédos országok potenciális érdeklődőit célozzuk meg, de persze szeretnénk, ha távolabbi országokból - az Egyesült Államokból, Ázsiából is érkeznének vendégek.  A május 15-i nyitás óta jöttek vendégek Ausztriából, Szlovákiából, Szlovéniából, Svájcból, de például Venezuelából és Izraelből is.

Hévíz korábban az orosz turistákra épített. 

Mi is örömmel fogadjuk őket, de nem szeretnénk túlzottan egy nemzetre építeni, mert az kockázatos, jobb a diverzifikáció. A magyarokat nem számítva egy országból 20 százalék alatti vendég részaránnyal kalkulálunk. 

A hotel számokban

A Le Primore hotel 285 szobával, ezek között a legfelső szinten hét penthouse-szal várja vendégeit. Csak a fürdő rész 11 500 négyzetméter, három szaunarészleggel - családoknak, haladóknak, nőknek. Három különböző étterem is üzemel és egy sor szórakozási lehetőség – például családi kalandbirodalom,  bowling, biliárd, darts - elérhető. Teljes kapacitáson egyerre 600 vendég pihenhet itt.

A Le Primore luxushotel. Mit jelent a luxus 2025-ben?

A luxus mindenkinek mást jelent. Valakinek az is luxus, hogy a kertben ül és a madarak csicsergését hallgatja, másnak egy minőségi francia pezsgő elfogyasztása az. Talán a legegyszerűbb definíció: magas színvonalon, az otthoninál jobban érezni magunkat. Én nem is használom a luxus szót, amikor a hotelünkről beszélek. Azt szeretnénk, hogy a hozzánk érkezők jól érezzék magukat, például a fürdőben, a gourmet étteremben, vagy a kényelmes szobájukbna megpihenve, lelkesedéssel távozzanak, és alig várják, hogy újra jöjjenek. Ennél többet egy hotel nem tud adni.

Egy természetvédelmi terület határán helyezkedik el a hotel. Mit tesznek a zöld működésért, a fenntarthatóságért?

Mielőtt elkezdtük az építkezést, 45 000 köbméter építési törmeléket távolítottunk el, ide hordták ugyanis korábban az építkezésekről megmaradt felesleges alapanyagot. Ezzel megmentettük a szomszédos természetvédelmi területet. Az épület energiaellátásához megújuló forrásokat is használunk: van napelem-rendszerünk, hőszívattyúnk, minden fényforrásunk energiatakarékos. Fontos a szelektív hulladékgyűjtés is. Hosszú távú célunk, hogy közvetlenül a környékbeli termelőktől vásároljuk az ételekhez az alapanyagokat és ezzel is csökkentsük az ökológiai lábnyomot. 

Le Primore
Fotó: Le Primore

Említette már a gourmet éttermet. Milyen koncepciót tettek mögé?

Már az elhelyezkedése is egyedi: rooftop étterem, amelynek egyik oldaláról a természetvédelmi területre, a másikról a városra nagyszerű a kilátás. Minden hónapban vendégséfet hívunk, aki a mi kollégáinkkal egy exkluzív menüt készít, amit egy hónapig szolgálunk fel, majd egy újabb séf érkezik újabb ételkoncepcióval. A sort Sárközi Ákos Michelin-csillagos séf kezdte, most francia, olasz, izraeli konyhafőnökökkel vagyunk tárgyalásban. A világ ízeit szeretnénk magas színvonalon Hévízre hozni. 

Hogyan néz ki a hotel vendégeket kiszolgáló csapata?

Jelenleg 257 munkavállalót foglalkoztatunk, ebből ötvenen a Fülöp-szigetekről érkeztek. A többieket a környező településekről toboroztuk, amire nagyon büszke vagyok. Én vagyok az egyedüli osztrák a csapatban. A toborzás nem volt nehéz, hirdetéseket is adtunk fel, de személyes ajánlásokkal jelentkeztek a legtöbben. A betanítás azonban sokkal nehezebb. Régebben a magyar vendéglátóiskolában a képzés színvonala nagyon magas volt, még régiós összevetésben is, az utóbbi években ez a színvonal érzékelhetően csökkent, nem tart lépést az iparág fejlődésével. Szakmánkban a legfontosabb az az attitűd, ahogyan a vendégeket szolgáljuk: mosollyal, legjobb esetben már a vendég arcáról le tudjuk olvasni a kívánságaikat és a munkánkat szenvedéllyel végezve.

Le Primore
Fotó: Le Primore

Mennyire volt nehéz a külföldi munkavállalók beépítése?

Gyorsan és gördülékenyen ment. Korábban már dolgoztak más külföldi országokban, például az Arab-öböl menti országokban vagy Japánban. Kedvelt célország számukra munkavállalásra Magyarország és hazájukban, a Fülöp-szigeteken van olyan intézményrendszer, ami felkészíti őket a külföldi munkára.

Nagyon büszkék vagyunk rájuk, udvariasságuk és mosolyuk ragadós… Ez jó a magyar munkatársaknak is, mert egy mosollyal nagyon sokat el lehet érni. Egyébként a filippínó munkavállalók mindegyike kiválóan beszél angolul és igyekeznek magyarul is tanulni. 

Mivel lenne elégedett az év végére?

A legfontosabb cél, hogy az itt tartózkodás után a vendégek lelkesedéssel hagyják el a hotelt, mert akkor szívből ajánljani fogják az ismerőseiknek is. A legjobb reklám pedig az, ha szájról szájra száll a jó hírünk. Számok szerint: örülnék, ha az év hátralévő részében 50 százalék felett lenne a foglaltságunk. 2027-re pedig az a célunk, hogy Európa legjobb “destination spa”-ja legyünk (az üdülőhelyek közül a legjobb wellnesshotel - a szerk.).

Le Primore
Fotó: Le Primore

Névjegy - Alfred Hackl

“Hétéves voltam és azt mondta anyukám az általuk üzemeltetett hotel konyhájában: “Alfred, vidd kérlek ezt a Wiener Schnitzelt Meier Úr asztalához”. Odavittem, nevettem, jó étvágyat kívántam és 1 schilling borravalót kaptam. Ebből a település legnagyobb fagyiját meg tudtam venni. Azt gondoltam: ha ezzel a munkával ezt meg lehet keresni, akkor ez egy álommunka” - mondja szakmájának első lépéseiről Alfred Hackl. Innentől beleszeretett a turizmusba. Ausztriában vendéglátást tanult, a pincértől a vezérigazgatóig végigjárta a szakma teljes skáláját. 30 évesen már szállodaigazgatói posztra jutott. Az évek során az egészségturizmusban európai léptékkel is mintaadó projekteket vitt. Betöltötte az International Spa Association alelnöki posztját is. Hét évet dolgozott Ázsiában - Kína, Tajvan, Dél-Korea, Thaiföld, aztán újra Európa következett horvát, német, osztrák egységekben. Nem ismeretlen terep számára a magyar piac, fontos szerepet játszott a sárvári Spirit Hotel elindításában. Azt mondja, hogy magyarországi munkájára a Le Primore hotellel teszi fel a koronát.

 

A legfontosabb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!