A vevőnek mindig igaza van. Vagy mégsem? Mutatjuk, milyen szabályok vonatkoznak a reklamációra!


Szavatosság

Kötelező kellékszavatosság. Jegyezzük meg ezt a kissé nyakatekert kifejezést! Azt jelenti, hogy a vállalkozónak minden eladott termékre vagy szolgáltatásra két év szavatosságot kell vállalnia. (A szabály természetesen az élelmiszerekre és a vegyi árukra nem vonatkozik!) A gyakorlatban ez azt jelenti, ha a megvett árucikk a vásárlás pillanatában hibás volt, akkor az eladónak kárpótolnia kell a vevőt. Erre több lehetőség van. Javítás, csere, árengedmény, vagy akár a teljes vételár visszafizetése. Vita esetén alapszabály, hogyha a meghibásodás fél éven belül derül ki, akkor nem a vevőnek, hanem az eladónak kell bizonyítania, hogy a vásárlás pillanatában még minden rendben volt.

Jótállás

A szavatosság mellett egy éves kötelező jótállás (garancia) érvényes a bruttó 10 ezer forintnál többe kerülő tartós fogyasztási cikkekre (háztartási gépek, elektronikai eszközök, sportszerek, ékszerek stb.) is. Ezen termékek esetében, ha a vevő 3 munkanapon belül cserét kér, nem lehet azt aránytalan töbletterhelésre vagy többletköltségre hivatkozva visszautasítani!

Az Interneten vett áru

Itt speciális szabályok érvényesek. Ha a vevő leadta a rendelését, de még nem vette át a terméket, akkor is elállhat vásárlási szándékától. Ha pedig átvette a megrendelését, de nem elégedett, 14 napon belül indoklás nélkül visszaküldheti azt.

Blokk? Csomagolás?

A vevő reklamációjával akkor kell mindenképpen foglalkozni, ha ő blokkot, számlát vagy jótállási jegyet tud mutatni! Jó tudni, hogyha a termékkel szemben minőségi kifogás merült fel, akkor a csomagolás sértetlensége, sőt a megléte sem elvárható! Ha minőségi kifogás nem merül fel, csak a megvett árucikk nem tetszett, vagy esetleg többet kapott belőle a megajándékozott, akkor az eladónak nem kötelessége a vevő kárpótlása. Jobb azonban a békesség, így ha jó fejek szeretnénk lenni és nem okoz gondot, érdemes visszavenni a terméket, és engedni levásárolni az árát.


The Conversation

Friss

Ez az ország nem fukarkodott első olimpiai bajnoka megjutalmazásával

A Fülöp-szigetek első olimpiai bajnoka, a súlyemelő Hidilyn Diaz csaknem200 millió forintnak (32,79 millió peso) megfelelő összeget kap hazájától a tokiói aranyérméért.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:123RF

Magyarországot két természeti csapás fenyegeti: a sok vagy a kevés víz

Áradások, földrengések, szárazság és szélviharok. Az elmúlt hetek is megmutatták, hogy ezek a katasztrófák egyre gyakoribbak Európában és hazánkban. A brit Cambridge Econometrics kutatócég 22 évre kiterjedő adatelemzéséből kiderült, hogy melyek a természeti csapások által legsúlyosabban érintett területek Európában, Magyarországot is beleértve. Az elszenvedett károk számszerűsíthetőek.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:123RF

Mennyi pénzt lehet megtakarítani az elektromos autókkal? Kiszámoltuk

Az elektromos autók beszerzési, illetve üzemeltetési költségeiről számos tévhit kering, amelyek eloszlatása kulcsfontosságú kérdés az elektromobilitás jövője szempontjából. Milyen területen, mekkora megtakarítást lehet elérni e-autókkal a hagyományos gépjárművekhez képest? Cikkünkben erre keressük a választ.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!