Cowboy a lován
Forrás: Shutterstock

Yellowstone az Alföldön: bemutatjuk az év állattenyésztőjét

Az amerikai westernfilmekből ismerős cowboyok élete köszön vissza a Kiskunfélegyháza melletti farm mindennapjaiban. Bemutatjuk az év állattenyésztőjét.


Egy magyar cowboy

Fekete Benő nevéhez fűződik Magyarország egyik vezető húsmarhatartó vállalkozása Kiskunfélegyháza külterületén. A vállalkozó egy 800 egyedből álló Limousin szarvasmarha-állománnyal rendelkezik, amely egy Limousin és Blonde d'Aquitaine fajtákból álló törzstenyészettel is kiegészül. Emellett 1600 hektár gyepterületen gazdálkodik. A Portfolio Csoporttól idén ő kapta meg az „Év állattenyésztője” díjat.

A rendszerváltás környékén juhtenyésztéssel indult a családi vállalkozásuk, később tértek át a szarvasmarhákra. Az állatok extenzíven (külterjes állattartás – a szerk.) tartják a gazdaságban.

„Az ellési szezon áprilisban kezdődik és szeptember végéig tart, a szaporulatot választási korban értékesítjük. Közvetlen külföldi kapcsolataink vannak, Horvátország, Törökország, ahová elmennek a szarvasmarháink további hizlalásra. Az ő életciklusuk itt fejeződik be”

árulta el Fekete Benő a Agrárszektor.hu-nak.

A gazda tapasztalata az, hogy a szarvasmarhák nagy területű tartásához óriási segítséget jelentenek a lovak, ezért hátasokkal is foglalkozik már egy ideje. A véleménye szerint a marhatartáshoz az amerikai Quarter Horse – lófajta a legalkalmasabb, ezért ilyen állatokat is tenyészt. Egy ideje a magyarországi western-lovasversenyeket is az ő farmján rendezik.

Fekete Benő elmondta azt is, hogy a szarvasmarháik számát már nem tudják tovább növelni, ezért inkább „minőségi fejlesztéseken” dolgozik. A gazdálkodó szeretne hamarosan egy vágóhidat is építeni, ahol különleges technológiával érlelne húsokat a magyar piacra. A gazda emellett turisztikai fejlesztéseken is gondolkodik.

Több elismerést kiosztottak

A Portfolio Csoport az év állattenyésztője mellett több agrárgazdasági szereplőt is díjazott. Az „Agrárszektor 2021 Konferencia” részeként osztották ki nyolc kategóriában az elismeréseket, amelyeket egy tíz tagból álló szakmai zsűri ítélt oda – áll az Agrárszektor.hu honlapján.

Fekete Benőn mellett elismerést kapott

  • az év női agrárvállalkozója: Nemes-Nagyné Vas Andrea (NEMES Családi vállalkozás),
  • az év fiatal agrárszakembere: Szűcs András (Belvárdgyulai Zrt.),
  • az év kertészete: RÓNA KER-TÉSZ Kft. (Nagy József),
  • az év növénytermelője: Szabó Lajos (HÓDAGRO Zrt.),
  • az év agrárinnovációja: MyFarm Harta (Kövesdi Gábor),
  • az év agrárberuházása: AXIÁL Kft. (Pintér Zsolt),
  • valamint a „Portfolio Agrárgazdaságért” díját Zászlós Tibor (Mezőfalvai Mg. Zrt.)

zsebelte be.

A szakmai zsűri szintén a magyar agrárágazat fontos szakembereiből állt, hiszen helyet kapott benne: Éder Tamás, a Bonafarm Csoport pr és vállalati kapcsolatok igazgatója, Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora, Harsányi Zsolt, az Axiál Kft. tulajdonos-ügyvezetője, Kerezsi Miklós, a Hodler Alapkezelő Zrt. igazgatóságának elnöke, Makai Szabolcs, a Talentis Agro Holding vezérigazgatója, Papp Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakmai főigazgató-helyettese, Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke, Szabó Levente, a KITE Zrt vezérigazgatója, Szabó Miklós, a Tranzit Csoport alapító-tulajdonosa, és Vida József, a Takarék Jelzálogbank Nyrt. elnöke.

Ne hagyd ki!