A nagyobb állatjólét tartós biztosítása után jár támogatás
Fotó: Shutterstock

Új támogatás indul sertéstartóknak

Tenyészkoca után vehető igénybe állatjóléti támogatás. Ennek a részleteit közölte a Magyar Államkincstár.


Néhány információ a támogatásról

Abban az esetben igényelhető a támogatás, amennyiben a sertéstartók állatjóléti többletkötelezettségeket vállalnak legkevesebb öt éves időtartamban. Ilyen vállalás lehet például a nagyobb férőhely, különösen kedvező mikroklíma vagy minőségi víz biztosítása az állatoknak. A többletköltségiek enyhítésére pedig vissza nem térítendő támogatásra lehetnek jogosultak a most meghirdetett konstrukcióban. Egyéb részletek a Magyar Államkincstár közleményében olvashatóak.

A támogatási kérelmet a www.mvh.allamkincstar.gov.hu oldalon lehet benyújtani március 16. 09:00-tól március 31. éjfélig. Fontos megjegyezni, hogy a kérelemhez csatolni kell:

  • a járási hivatal igazolását az adott helyen maximálisan tartható tenyészkocák darabszámáról,
  • az érintett termékpályán működő államilag elismert termelői csoportnak, tenyésztő szervezetnek, terméktanácsnak, szakmaközi szervezetnek vagy szakmai szervezetnek a tagság igazolását, amely nyitott tagsággal rendelkezik.
  • nagyvállalkozásnak minősülő ügyfél esetén a járási hivatal álláspontját arról, hogy az igénylő részvétele a támogatási programban indokolt-e.

A támogatás mértéke

A támogatás mértékét a 7/2015. (III. 11.) FM rendelet határozza meg – írja az Agroinform.hu. Eszerint:

  • nagyobb férőhely biztosítása: állategységenként, tárgynegyedévente 12000 forint;
  • az előírt mikroklíma paraméterektől jobb értékek biztosítása: állategységenként, tárgynegyedévente 1900 forint;
  • a gazdálkodási gyakorlat során a kártevők okozta szennyeződések megakadályozása: állategységenként, tárgynegyedévente 2200 forint;
  • megnövelt fényerő biztosítása: állategységenként, tárgynegyedévente 1740 forint;
  • valamint a takarmányozáshoz ivóvíz minőségű víz biztosítása: állategységenként, tárgynegyedévente 1450 forint.

Korábban írtuk

Február második felében írtunk róla, hogy a takarmány- és energiaköltségek drasztikus emelkedése, az afrikai sertéspestis terjedése, valamint a kínai piac beszűkülése miatti rendkívül alacsony felvásárlási árak történelmi mértékű, uniós szintű válsághelyzetet idéztek elő.

„A nehéz helyzetben az ágazat túlélése érdekében az Agrárminisztérium 4 milliárd forint keretösszeggel új támogatási programot hirdet meg a gazdálkodóknak. Ennek keretében - előzetes kalkulációk alapján - kocánként 20 ezer forint egyszeri támogatást kaphatnak a koronavírus-járványhoz kapcsolódóan alkalmazható átmeneti támogatásokra vonatkozó uniós előírások lehetőségeit felhasználva a sertéstartók”

- nyilatkozta akkor Nagy István agrárminiszter.


Ne hagyd ki!