Az olasz agrárminiszter kimondta, miért tüntetnek a gazdák
Fotó: rikstock / Shutterstock.com

Az olasz agrárminiszter kimondta, miért tüntetnek a gazdák

A gazdák nem a kormányok, hanem Brüsszel ellen tüntetnek, mivel a mezőgazdaság igazi játszmája Európában zajlik - nyilatkozta Francesco Lollobrigida a római agrártárca vezetője, miközben az olasz fővárosban több demonstráció vette kezdetét.


A miniszter emlékeztetett, hogy egész Európában egymást követik a gazdatüntetések.

A tiltakozások nem kizárólag adókedvezményeket akarnak elérni, az igazi játszma európai

- mondta a mezőgazdaságért, a nemzeti élelmiszerfüggetlenségért és az erdészetért felelős tárca vezetője.

Lollobrigida az Il Sole 24 Ore gazdasági napilapban közölt interjúban emlékeztetett, hogy amióta Olaszországban január 19-én megkezdődtek a demonstrációk, az ágazatnaki mind az öt nagy érdekképviseleti csoportjával egyeztetett, valamint két tüntetőcsoportot személyesen is felkeresett a főváros körüli mezőkön. "Nagyon kevés azoknak a száma, akik a kormány vagy az agrárminiszter ellen tüntetnek, a gazdák jelentős többségével teljes összhangban dolgozunk" - jelentette ki.

A tárca február 12-én egyeztetett utoljára a tüntető gazdák csoportjaival. A kormány kedvezményeket jelentett be a mezőgazdasági dolgozók számára: teljes személyijövedelemadó-mentességet évi bruttó tízezer euróig, majd ötven százalékos kedvezményt tizenötezer euróig.A bejelentést megelégedéssel nyugtázta az Agrár Felszabadulás nevű gazdacsoport, amely napokig 700 traktorral állomásozott Róma határában.

Az olasz agrárminiszter szerint az Európai Unió agrárpolitikáját kell megváltoztatni. Példaként említette a zöld átmenetet, amelyre - vélte - sokkal több idő szükséges a "teljesíthetetlen bürokratikus korlátozások" miatt.A "környezetvédelmi ideológiának kevésbé alávetett" mezőgazdaságot szorgalmazott. Kijelentette: tisztázni kell Brüsszelben, hogy a mezőgazdaság nem ellensége a környezetnek, ellenkezőleg, az első számú szövetségese.

A gazdatüntetők napok óta traktorgyűrűben tartják az olaszországi városokat, ahova mostanáig csak néhány járművel és kis csoportban vonulhattak be. Rómában csütörtök délután tartják az első nagyobb megmozdulást: több ezer tüntetőt várnak a Circus Maximus mezejére, valamint tíz traktor kapott engedélyt a behajtásra. Ez a tüntetőcsoport az Egyesült Agrárbizottságok - Elárult Gazdák nevet viseli. (MTI)

Ne hagyd ki!