Ebben a hónapban lehet utoljára ott pecázni
Fotó: Shutterstock

Végleg bezár az ismert sporthorgásztó

Közösségi oldalán számolt be róla az üzemeltetője, február végén végleg bezár a gyáli Sós-tó Sporthorgásztó. Jelenleg nagyjából 15 tonna hal lehet benne. Arra kérik az ott horgászókat, ha halat fognak, ne engedjék vissza. Értesítsék róla a halőrt, ő döntse el, mi legyen vele.


Bezár a gyáli sporthorgásztó

Február 29-éig fogadja a horgászokat a gyáli Sós-tó Sporthorgásztó, utána végleg bezár – közölte közösségi oldalán az üzemeltető.

A terület a körülöttünk lévő helyzet miatt visszaadásra kerül, és gyakorlatilag ezért kell bezárnunk a tavat. (…) Sajnos a körülöttünk lévő építkezéssel, rohamos tempójú iparosodással nem tudunk mit tenni semmit, így ezáltal úgymond a vállalkozás azonnali megszüntetésére kaptunk felszólítást

- idézi egy illetékes videóüzenetét a Pecaverzum.

A videóból az is kiderül, nagyjából 15 tonna hal lehet jelenleg a négy hektáros, Pest vármegyei tóban.

A horgászokat arra kérték, ha halat fognak, ne engedjék vissza. Értesítsék róla a halőrt, ő döntse el, mi legyen vele: eltárolják valahol, vagy kerüljön vissza a vízbe.

Az üzenetből az is kiderült, ki akarják menteni az összes halat a tóból, amiket aztán máshová telepítenének vagy eladnának. Azonban egyelőre nem tudják, mindezt hogyan fogják megvalósítani.

Új applikáció segíti a horgászokat

Egyébként applikációval segíti az idei évtől a magyar horgászkártyával rendelkezőket a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ). Az alkalmazás széleskörű szolgáltatást nyújt az érvényes regisztrációval rendelkező horgászoknak – ismertette Dérer István, a mintegy 1200 egyesületben csaknem 800 ezer taggal rendelkező szervezet elnökhelyettese. Elmondta, a horgászapplikáció valamennyi érvényes horgászokmányt tartalmazza majd.

Az elektronikus fogási napló első körben a turista horgászoknál, majd 2025-től választhatóan minden horgásznál elérhető lesz. Az alkalmazásban a fogások is hitelesen rögzítehetők lesznek, és területi jegyet is lehet majd a telefon segítségével vásárolni, emellett a felhasználókat horgászhelykereső is segíti. Jövőre a teljes elektronizáció – így az egyesületi tagság létesítése, megújítása is – megvalósulhat, így a horgászok otthonról is intézheti ügyeiket – foglalta össze Dérer István.

Folytatódik a digitalizáció

Az elnökhelyettes hangsúlyozta: sor került egy átfogó jogszabályi módosításra is, amely döntően a digitalizáció további lépéseit szolgálja, ideértve a Magyar Horgászkártya sikeresen megkezdett, folyamatban lévő megújítását is. Emellett bemutatták a Nemzeti Horgászturisztikai Stratégia 1.0 változatát - ismertette. A MOHOSZ 2024-es tervei közé sorolta, hogy a Nemzeti Horgászturisztikai Stratégia tavasszal esedékes elfogadása után megindulhat a horgászat környezetének infrastrukturális fejlesztése.

Ne hagyd ki!