A kormány megpróbál rendet tenni a kutak ügyében
Fotó: Shutterstock

Újra nekifut a kormány a kutak szabályozásának

A belterületen, engedély nélküli fúrt kutak bejelentési kötelezettsége kapcsán egyelőre nincs semmi teendőjük a tulajdonosoknak, írja közösségi oldalán Font Sándor, a Fidesz frakcióvezető-helyettese, a mezőgazdasági bizottság elnöke, új fejezetet nyitva az évek óta húzódó szabályozási vitában.


A képviselő a bejegyzésben felidézte, az Országgyűlés már megpróbálta jogi környezetbe foglalni az új szabályozást, de azt az Alkotmánybíróság egy összeférhetetlenség miatt megsemmisítette ( megfúrta. a szerk). A törvényalkotás most újra indul, ami komoly kihívás az előkészítést végző csapatnak. Természetesen fontos a környezet, és a víz védelmének szempontjai és az Alaptörvényben lefektetett keretek, de ugyanilyen fontos a gazdák, és a kúttulajdonosok érdekei is.

Dolgozunk az eljárásrend jogszabályi formába foglalásán, de addig is a legfontosabb: a házi fúrtkutak tulajdonosainak (és a külterületen 50 m-nél nem mélyebbre fúrt öntözési célú kutak esetében) egyelőre semmit nem kell tenniük a tulajdonosoknak. Munkánk eredményeként reméljük, hogy olyan jogszabályt sikerül elfogadnia a parlamentnek, amely megfelel a környezetvédelmi szempontoknak, a kút tulajdonosoknak, és az Alaptörvényben foglaltaknak is. Vezetésemmel az előkészítő munka megkezdődött,

- olvasható a képviselő közösségi oldalán.

A hvg.hu összefoglalója szerint hat éve vajúdik a törvény, már a vízgazdálkodási törvény 2016-os módosítása is vitákat váltott ki, majd az Alkotmánybíróságot is megjárta az enyhítő módosítások miatt. Legutóbb tavaly nyáron egy salátába csempészve igyekezett lazítani a kötelezettségeken a Fidesz, ekkor szokatlanul már a törvényalkotási bizottságon is átment az a javaslat, hogy a háztartási kutak engedélyeztetését kivegyék a törvény hatálya alól, ám a plenáris ülésen még azok sem szavazták meg ezt, akik a bizottságban támogatták az előterjesztést. A jelenleg még hatályos változattal kezdett el kampányolni a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, azért vált sürgőssé az engedélyeztetések elindítása, mert a többször kitolt moratóriumi határidő az év végén lejár. A vidéki fórumokon azonban kiderült, hogy a procedúra előtt álló érintettek számára egyfelől az sem világos teljesen, hogy mi a teendő, másfelől az is problémának tűnt, hogy tájékozódva a kútengedélyekről azt látták, hogy a költségek szempontjából a határ a csillagos ég.

A szaktárca azzal kampányolt, hogy a háztartási kutakat csak be kell jelenteni a jegyzőnek, annak semmilyen költségvonzata nincs. Menet közben derült ki, hogy a bejelentéshez a kutaknak legalább a minimális paramétereiről szóló dokumentumokat csatolni kell, hiszen egyébként aligha van értelme a bejelentésnek. Ezeknek a beszerzése, a fórumokon hallottak szerint, akár több százezer forintba is kerülhet, egyéb bonyodalmak esetén még ennél is többet kell fizetni. Pár hete az agrártárca egy közleményt adott ki, amelyben a hatályos jogszabályokhoz képest semmi új nem szerepelt, majd az Inforádió Aréna című műsorában Nagy István már a kútfúró és más szakipari vállalkozókat okolt a drágaságért, és azt is bejelentette, hogy nem kell majd vízórát felszerelni. Végül pénteken közölte azt is, hogy a törvény módosítását kezdeményezik. Azt, hogy abban mi lesz, egyelőre nem tudni.


Ne hagyd ki!