Megmenekülhetnek a VP-s építkezési beruházások
Fotó: Shutterstock

Így mentik a drágulás miatt veszélybe került vidékfejlesztési beruházásokat

Az építkezési alapanyagok drágulása a Vidékfejlesztési Program által támogatott pályázati beruházásoknak mintegy 80 százalékát nehezíthette meg vagy lehetetlenítette el a közelmúltban. Azért, hogy ne maradjanak el a fejlesztések, mentőöv érkezett. Mutatjuk a részleteket.


Beruházások kerültek végveszélybe

A Vidékfejlesztési Programból (VP) támogatásra pályázó számos beruházás megvalósulása került veszélybe a közelmúltban, miután 2021 márciusában kiugró tempóban és mértékben kezdtek el emelkedni az építőanyagárak. A több tényező által előidézett helyzet szűk egy év alatt 15-20 százalékos drágulást eredményezett. A vas- és faanyagok esetében 60-80 százalékos növekedést is meg lehetett figyelni alig néhány hónap leforgása alatt.

Korábban írtunk róla, hogy az árak elszállása miatt az eredetileg 50 százalékos pályázati támogatás már csak 30 százalékot érhet. A többletköltségek miatt nagyon sokan gondolkodtak a pályázat visszamondásán a közelmúltban, ezért elmaradhattak volna az egyébként szükséges fejlesztések.

„A Vidékfejlesztési Program keretében megnyíló uniós és állami forrásokat sajnos nem tudják kihasználni a gazdák. Tízből nyolc ügyfelünk, akivel tárgyaltunk a beruházásokról, most abban a döntésfázisban van, hogy elhalasztja a beruházásait, nyertes pályázatok ellenére is. Ezek a 2020-ban kiírt és már eredményhirdetett pályázatokra vonatkoznak, és nem pedig a ’21-ben kiírtakra”

- nyilatkozta december elején Harnóczi Györggyel, az OTP Agrár főosztályvezetőjével a Haszon Agrár magazinnak.

Mentőövet kapnak a projektek – itt vannak a részletek

Megmenekülhetnek azonban a túl költségessé vált beruházások egy közelmúltban kiadott új kormányrendelet nyomán. Lehetőség nyílt ugyanis azon költségnövekmények elszámolására, amelyek a 2020. január 1-jét követően benyújtott nyertes, a VP által támogatott, építésre irányuló projektelemekkel kapcsolatban merültek fel – írja a vanessia.hu.

Azonban - a korábbi hírek szerint - csak abban az esetben van mód a többlettámogatás igénybevételére, ha a korábbi kérelem tartalmazza az Építési Normagyűjteményben (ÉNGY) meghatározott referenciaárak alapján számított költségtételt. A támogatás maximum összege a kérelem benyújtásakor megadott ÉNGY-es költségek és a változás bejelentésekor aktuális ÉNGY-es referenciaárak alapján számolt költségek különbözete lehet. A többlettámogatásnak meg lett határozva a minimumja is. Ez a kérelem benyújtásakor az ÉNGY költségtételekre jutó támogatások összegének az 5 százaléka, de legalább 5 millió forint kell legyen.

A portál néhány egyéb fontos részletet is megosztott a támogatással kapcsolatban. Például azt, hogy amennyiben a program rendelkezésre álló kerete kimerül, már nem igényelhető többlettámogatás. Lényeges továbbá az is, hogy a támogatás növelését egy alkalommal - az első változásbejelentés során - kezdeményezni lehet.

A módosított összeg meghaladhatja a pályázati kiírás szerinti maximum támogatás összegét, azonban a kormány által meghatározott indikatív támogatási keretösszegen belül kell maradnia. Továbbá fontos megemlíteni, hogy az önerő aránya nem változik, tehát a többlettámogatás arányával együtt az önerő mértékét is növelni szükséges – írja a portál.

Ne hagyd ki!