Jelentősen emelkedett a mezőgazdasági földek értéke Magyarországon a közelmúltban
Fotó: Shutterstock

Ennyiért bérelhetsz termőföldet itthon, ennyiért az EU-ban

Jelentősen emelkedett a mezőgazdasági földek ára, valamint a bérleti költsége is a közelmúltban hazánkban. Persze vannak régiók, ahol még mindig alacsonyabb árszinttel lehet találkozni. Európai összehasonlításban is megmutatjuk, hogyan alakultak a díjak a közelmúltban.


Drágultak a hazai földek

A mezőgazdasági földterületek hektáronkénti átlagára tavaly 1,97 millió forint volt hazánkban, ami 14 százalékos drágulást jelent egyetlen év alatt. Ezzel szemben a termőföldek haszonbérleti díja átlagosan 82 ezer forint/ha volt Magyarországon 2021-ben, ami 9,2 százalékos-os emelkedés az előző évihez képest – írja az Eurostat és az Agrotax Kft. adataira hivatkozva az Agrárszektor.hu.

A legdrágább terület a Dél-Alföld volt, ahol kicsivel 90 ezer forint felett alakultak az átlagos bérleti díjak. A legolcsóbb régió pedig Észak-Magyarország lehetett (70 ezer/ha/év). Ha a megyéket nézzük, akkor Tolna (96 ezer forint) áll az első helyen, azonban Bács-Kiskun, Békés, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben is 90 ezer felett alakultak az éves bérleti költségek.

A legalacsonyabb árakkal Zalában találkozhattunk, ahol átlagosan 63,4 ezer forintért lehetett bérelni egy hektárnyi termőföldet. Emellett 70 ezer alatt maradtak a díjak Heves, Nógrád és Veszprém megyében is.

2020 sem volt olcsó

Az Eurostat adatai szerint hazánkban egy hektár föld bérlése átlagosan 173 euróba került 2020-ban, azaz mai árfolyamon (igaz, korábban erősebb volt a forint az euróval szemben) nagyjából 65 ezer forintba.

Már akkor is Észak-Magyarország lehetett a legolcsóbb, hiszen „csupán” 125 euróba, azaz nagyjából 47 ezer forintba került az éves bérlés. Legdrágább azonban a Dél-Dunántúl volt 212 eurós (79 ezer forintos) átlagköltséggel.

Európai kitekintő

A megelőző években az Európai Unióban jellemzően emelkedtek a földek bérleti költségei. Magyarország az árszint tekintetében nagyjából a középmezőnyhöz tartozott, hiszen amíg nyugatabbra a hazai árak többszöröséért lehetett szántót és gyepterületet bérelni, addig akadtak jóval olcsóbb területeket a szomszédos országgokban is.

A legdrágább a földbérlés a 2020-es adatok szerint Olaszország volt, átlagosan 839 euró/ha/éves áron (313 ezer forint). A dobogó második fokán Hollandia állhatott 819 euróval (306 ezer forint). A németalföldi országra vonatkozó legfrissebb adatok azonban 2019-esek, ezért bőven elképzelhető, hogy valójában a hollandokat illetné meg az első hely. A legolcsóbb ország két éve pedig az északi szomszédunk, Szlovákia volt, ahol 57 euróba (21 ezer forint) került egy hektár föld bérlése.

A legdrágább régió az olaszországi Friuli-Venezia Giulia volt 2020-ban, hiszen átlagosan 1714 eurót (641 ezer forint) kértek egy évre egy hektárért. A legolcsóbb ezzel szemben a svédországi Közép- és Felső-Norrland régió lehetett, potom 34 eurós költségével (közel 13 ezer forintért).


Ne hagyd ki!