Díj is járhat a mezőgazdasági munkáért
Forrás: Shutterstock

„A helyben járás visszafejlődés” – díjnyertes tanácsok gazdálkodóknak

Idén is díjazta a Portfolio Csoport a magyar agrárium több szakemberét. Cikkünk Zászlós Tibort és cégét mutatja be, akinek a „Portfolio Agrárgazdaságért” díjat ítélték oda.

A díjazott

Zászlós Tibor, a Mezőfalvai Mg. Zrt. korábbi igazgatója vehette át idén a Portfolio Csoport „Portfolio Agrárgazdaságért” díját az Agrárszektor 2021 konferencián. A szakember 1993-tól a Mezőfalvai Zrt. igazgatóságának tagja, majd elnöke, 1999-től pedig a részvénytársaság vezérigazgatója volt. A vállalat éléről 2021 tavaszán vonult nyugdíjba, azóta tanácsadói szerepet tölt be a cég életében – áll az Agrárszektor.hu cikkében.

„Közel 9 ezer hektáron gazdálkodik a cégcsoport. Fő tevékenységeink közé tartozik a hagyományos növénytermesztés kultúrákkal - kalászos növények, cukorrépa – és rengeteg vetőmag. Cégünk az egyik legnagyobb borsóvetőmag-előállító Magyarországon”

- nyilatkozta Zászlós Tibor.

A világon mindenfelé szállítanak vetőmagjaikból „Brazíliától egészen Oroszországig”. Emellett a Mezőfalvai Mg. Zrt. foglalkozik szarvasmarhatartással is. A csordájuk mintegy ezer tejelőmarhából és hasonló mennyiségű húsmarhából (Hereford és Limousin) áll.

Fejlesztés, fejlesztés, fejlesztés

„Cégünknek a fő célkitűzése és hitvallása a fenntartható mezőgazdasági elemeknek a megvalósítása évek óta. Mi voltunk és mi vagyunk a vízmegőrző talajművelés egyik szószólói és végrehajtói, hiszen ebben a hektikus időjárásban – amit gyakorlatilag az elmúlt években tapasztalnunk kellett – abban ez a legfontosabb dolgok egyike”

– mondta a szakember arról, mennyire fontos a vállalat számára a fenntartható gazdálkodás megteremtése. A céljaik eléréséhez azonban csak a folyamatos fejlődés és fejlesztés vezethet eredményre, a gazdaság minden területén:

„Nyilvánvaló, hogy egy ekkora cég fejlesztés nélkül nem élhet meg. A helyben járás visszafejlődés. Tehát a jövő nemzedékének és következő célkitűzéseknek mindenképpen a tudás alapú innovatív megoldások kell, hogy jelentsék a jövőt. Nyilvánvalóan a precíziós gazdálkodás, az automatizálás, a mesterséges intelligencia mind-mind a részét kell, hogy képezze a jövőbeli tevékenységünknek – akár a könyvelési struktúrában, akár a mindennapok vonatkozásában.”

Több elismerést kiosztottak

A Portfolio Csoport a „Portfolio Agrárgazdaságért” díja mellett több agrárgazdasági szereplőt is elismeréssel jutalmazott. Az Agrárszektor 2021 konferencia részeként nyolc kategóriában osztottak ki díjakat, amelyeket egy tíz tagból álló szakmai zsűri ítélt oda – áll az Agrárszektor.hu honlapján.

Zászlós Tibor mellett elismerést kapott

az év női agrárvállalkozója: Nemes-Nagyné Vas Andrea (NEMES Családi vállalkozás),

az év fiatal agrárszakembere: Szűcs András (Belvárdgyulai Zrt.),

az év kertészete: RÓNA KER-TÉSZ Kft. (Nagy József),

az év növénytermelője: Szabó Lajos (HÓDAGRO Zrt.),

az év agrárinnovációja: MyFarm Harta (Kövesdi Gábor),

az év agrárberuházása: AXIÁL Kft. (Pintér Zsolt),

valamint az év állattenyésztője: Fekete Benőn (egyéni vállalkozó).

A szakmai zsűri szintén a magyar agrárágazat fontos szakembereiből állt, hiszen helyet kapott benne: Éder Tamás, a Bonafarm Csoport pr és vállalati kapcsolatok igazgatója, Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora, Harsányi Zsolt, az Axiál Kft. tulajdonos-ügyvezetője, Kerezsi Miklós, a Hodler Alapkezelő Zrt. igazgatóságának elnöke, Makai Szabolcs, a Talentis Agro Holding vezérigazgatója, Papp Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakmai főigazgató-helyettese, Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke, Szabó Levente, a KITE Zrt vezérigazgatója, Szabó Miklós, a Tranzit Csoport alapító-tulajdonosa, és Vida József, a Takarék Jelzálogbank Nyrt. elnöke.

Ne hagyd ki!