Hét napra vonatkozó időjárás-előrejelzés érkezett
Fotó: Shutterstock

Marad a meleg, jönnek az aratást nehezítő záporok

Az előttünk álló héten is újabb záporok, zivatarok várhatók. Mindez az aratásnak sem kedvez. Mutatjuk, milyen időjárás várható a következő napokban.


Záporok zavarják az aratást

Mától ismét érkeznek a záporok, zivatarok. A legnagyobb mennyiségben szerdán és csütörtökön várható csapadék, de később is elszórtan kialakulhatnak záporok az országban.

Nagy területen hullhat újabb 10-20 mm-t meghaladó csapadék a héten, de ismét jelentős területi különbségek várhatók.

A hét elején még szikkad, szárad a talaj, majd a hét közepén ismét sokfelé válik sárossá.

Péntektől a zivatarok ritkulásával ismét a száradás válik jellemzővé.

Jelentősebb szél csak a zivatarok környezetében várható.

A hőmérséklet ezen a héten sokat nem változik, a csúcsértékek 30 fok körül alakulnak. Csak a tartósabban felhős és záporos szerdán és csütörtökön valószínű kevésbé meleg – írja agrometeorológiai jelentésében a HungaroMet.

Milyen állapotban vannak a mezőgazdasági területeink?

A vegetáció, így kultúrnövényeink is két-három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál. Az őszi vetések a legtöbb helyen már beértek, zajlik az aratás. Az érés idején hullott sok csapadék sajnos nem tett jót a termésnek. A kalászosok táblái a felhőszakadások által érintett területeken megdőltek, és a gyakran nedves állományokban a gombás megbetegedések is gondot okoztak. A sáros, többfelé belvizes táblák az aratást is hátráltatják.

A napraforgó és kukorica egyre többfelé virágzik, mostantól igénylik a legtöbb nedvességet, havi 100 mm eső lenne az ideális. Az elmúlt napok csapadéka tehát nagyon jól jött az állományoknak, már ahol jeget nem kaptak. A talaj hazánk nagyobb részén ebben a kritikus időszakban egyelőre elegendő nedvességet tartalmaz az optimális fejlődéshez.

Az elmúlt héten alacsony volt a levélnedvesség időtartama, csak szombaton-vasárnap alakultak ki tartósan vizes állományok. A párás időszak hossza is rövid volt, inkább csak a hét végén volt 5 órát meghaladó érték az országban. A gombás megbetegedések kialakulásának időjárási feltételei így többnyire nem voltak kedvezőek.


Ne hagyd ki!