Gyümölcsszedés drónnal
Fotó: Tevel Aerobotics

Európa teljes gyümölcsfogyasztását spórolnánk meg, ha ez a drónflotta munkába állna

Minden évben kárba vész a világ gyümölcstermésének 10%-a, mert le sem szedik. Ez annyi, mint az EU éves fogyasztása. De van megoldás, hogy minden termést leszedjünk.


Az izraeli Tevel Aerobotics Tech mesterséges intelligenciával (AI) vezérelt kamerás drónjai egy könnyű, platós járművel érkeznek a gyümölcsösbe. Négy egységből áll egy autonóm raj, cserélhető fogókarjuk az adott terméshez igazodik, és felismerik az érett példányokat. Például az almát finoman „kézbe veszik”, csavarással leszedik és egy ládába pottyantják.

Nagyon lefékezné a kézi munkát, ha az ember egyenként, alaposan vizsgálná a gyümölcsök érettségét, míg az AI ezt gyorsan elvégzi. Azt hinnénk, sűrűn fel kell tölteni az elektromos drónok akkuját, de kábel köti őket a platformhoz, tehát folyamatosan kapnak áramot. Remélhetőleg azt is elkerülik az AI-val, hogy vezetékeik összegabalyodjanak.

A drónok ún. kvadkopterek, azaz négy rotorjuk van, amit könnyű, rugalmas „lökhárító” vesz körbe. Ezzel és stabilizáló szoftverük révén nem billennek ki az egyensúlyból, amikor a leveleket súrolják vagy a termést leszakítják. Emberi felügyelet nélkül éjjel-nappal dolgoznak, amíg csak a szállítójármű akkuja bírja. Munkájuk valós időben követhető, persze összegzés is készül róla (területteljesítmény, leszüretelt termés tömege stb.). A Kubota 20 millió dollárral támogatta a Tevel indulását, amely első körben szolgáltatásként kínálja FAR (Flying Autonomous Robots) flottáit olasz, spanyol és USA-beli ültetvényeken.

The Conversation

Ne hagyd ki!