Hét napra vonatkozó időjárás-előrejelzés érkezett

Erős és tartós délnyugati áramlással igen enyhe, többször nedves levegő áramlik fölénk. Csapadék is várható, de nem egyenletes területi eloszlásban.


Igen enyhe idő és némi csapadék is érkezik

Változékony, enyhe, többször csapadékos időre számíthatunk, a jövő hét közepéig ugyanis nagyrészt délnyugati lesz fölöttünk az áramlás. Többször érkezik több-kevesebb eső, a legtöbb előre láthatólag szombaton és szerdán. A mai nap, a hétfő és a kedd ígérkezik száraznak. Összességében a jövő hét közepéig sokfelé eshet 10-20 mm csapadék, de valószínűleg nem lesz egyenletes a térbeli eloszlása. Egyes országrészek akár ki is maradhatnak a nagyobb esőből. A talaj felszín közeli rétege így nedvesedik, ami a fejlődésben lévő repcének és őszi árpának, valamint az elvetett búzának igen jól fog jönni.

A hőmérséklet tovább emelkedik. A mai napon a déli országrészben akár a 29 fokot is elérheti, miközben északkeleten jóval hűvösebb várható. Vasárnaptól kissé mérséklődik a felmelegedés, de délen továbbra is 23-25, míg északon 15 fok körüli maximumok várhatók. Éjszakai fagy a jövő hét közepéig nem valószínű - írja agrometeorológiai jelentésében az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

Így alakult az előző napok időjárása

A múlt hét második felében elszórtan hullott kevés csapadék hazánkban, majd vasárnap egy hidegfront okozott sokfelé esőt. Nagyobb, 5 mm-t meghaladó mennyiség azonban csak északkeleten és nyugaton esett. Az elmúlt 30 nap csapadékösszege általában 10-30, az elmúlt 90 napé pedig az Alföldön helyenként már 80-90 mm hiányt mutat a sokéves átlaghoz képest. A szeptember 24. körüli országos csapadék a felszín közeli talajréteget sokfelé telítette nedvességgel, de ez a felső 20 cm-es réteg azóta nagyon sokat száradt és csak északkeleten és nyugaton kapott pótlást. A mélyebb talajrétegek még az ősz elejére száradtak ki nagy területen, és azóta is csak fogy a nedvesség.

A hőmérséklet csúcsértéke a múlt héten csütörtökön, pénteken és szombaton még jellemzően 25 Celsius fok körül alakult, mely jóval magasabb az ilyenkor szokásos értéknél. Vasárnap hidegfront érkezett, akkortól már csak 15 fokig melegedett a déli órákra a levegő. A hideg levegő nyugalomba jutása és a felhőzet csökkenése után sokfelé volt fagyos a reggel kedden és szerdán, helyenként -3, -5 fok is előfordult 2 m-es magasságban.

Mi a helyzet a mezőgazdasági területeken?

A kukorica aratása javában zajlik, az optimális szemnedvesség eléréséhez a száraz időjárás a kedvező, miként a gyümölcsök betakarításához is. Szabolcsban például még sok alma, sőt szilva is van még kint a fákon.

Az őszi káposztarepce számára a szeptember végi eső igen sokat jelentett, viszont azóta csak északon esett kevés eső, az ország nagyobb részén igen sokat száradt a talaj. A később vetett állományok még többnyire 4-6 levelesek, míg a korábbiak már 6-8 levelesek, és mind nagyon várnak egy kiadós csapadékot. Zajlik az őszi búza magágy előkészítése és vetése, a keléshez azonban túl száraz a talaj fölső része.


Ne hagyd ki!