Hét napra vonatkozó időjárás-előrejelzés érkezett
Fotó: Shutterstock

Eleged van az esőből? Mutatjuk, mikortól várható a strandidő

A hét elején újabb, akár heves záporok, zivatarok érkeznek, majd csökken a csapadékhajlam és melegszik az idő. A hét végére 30 fok körüli meleg valószínű.


Egy darabig maradnak a zivatarok

Ma többfelé lehet csapadék, majd csökken a záporok kialakulásának esélye. A hét további részében csak elszórtan alakulhatnak ki. Összességében a hét végéig nagy területen hullhat 10 mm-t meghaladó csapadék (ennek zöme kedd estig), de várhatóan ismét nagyok lesznek a területi különbségek.

Az egy hetes összpárolgás területi átlagban kissé e fölött valószínű, a talajok nedvességtartalma a hét eleji növekedés után a hét végére várhatóan csökkenni fog.

A felhőszakadással érintett foltokban átmeneti belvízborítás is előfordulhat.

A növények levélfelülete ma még tartósan vizes lesz. A hét további részében az esetleges átmeneti záporok után gyorsan megszáradnak az állományok.

A hőmérséklet csúcsértéke kedden 23 Celsius fok körül várható, majd a héten melegszik a levegő. A hét végére már 30 fok körüli meleg valószínű. Éjszakánként pedig nem hűl 10 fok alá a levegő hőmérséklete – írja agrometeorológiai jelentésében a HungaroMet.

Milyen állapotban vannak a mezőgazdasági területeink?

Az őszi vetések két-három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál. A kalászosok a szemfejlődés, az őszi káposztarepce a magképződés fázisában jár. A kalászosok és a repce a legtöbb helyen kielégítő mennyiségű nedvességet talál a talajban, ezekben a vízigényes fenológiai fázisokban. Az elmúlt időszak csapadékát ezek a növények is igen meg fogják hálálni. Nagy forróság eddig nem volt, így nem rövidült le a szem- és magképződés fázisa.

A napraforgó és kukorica állományok az ország nagyobb részén aszályos körülmények közt fejlődtek május közepéig. A hónap közepén megérkezett eső hatására felgyorsult a fejlődésük. A mostani meleg, záporos időjárás jó feltételeket teremt az intenzív növekedéshez. Az átnedvesedett talaj azonban a gyomok fejlődésére is kedvező.

A gombás megbetegedések meteorológiai körülményeiről az mondható, hogy tartósabban magas levélnedvesség értékek csak egy-két napon alakultak ki, a többi napon az átmeneti záporok után gyorsan megszáradt az állományok levélfelülete. A párás időszak hossza is viszonylag rövid volt a csapadékos helyeken is.

Ne hagyd ki!