Lila csúcsfejek jelentek meg Európában
Fotó: Shutterstock

Erre a káposztafélére nagyobb a kereslet, mint a kínálat

Új káposzta jött divatba Európában. A néhány éve nemesített káposztaféle könnyen tartósítható, különleges a formája és állítólag ízletes is. A skandináv országokban a kereslete nem tudta a lépést tartani a kínálatával.


Új, csúcsos, lila káposztafejek tűntek fel Európában

A hagyományos hegyes káposzta és egy vörös káposzta keresztezésével hozták létre a „violetti”-ként emlegetett új, csúcsos és lila káposztafélét néhány éve holland nemesítők.

A FreshPlaza szerint a meglehetősen új zöldség az elterjedt fejeskáposztáknál kévésbé tömör, egy fej pedig nagyjából 500-800 gramm. Igen sokoldalú, könnyen és gyorsan felhasználható zöldség. Különböző ételek, például saláták készíthetők belőle, valamint alkalmas tartósításra is.

Az elmúlt években jellemzően nagyobb volt rá a kereslet, mint a kínálat Európában. Különösen a skandináv országok szupermarketjei tartottak rá igényt. Azonban a szaporítása kissé nehézkesen indult be, ezért a termelők nem tudtak lépést tartani a rendelésekkel.

Az Agroinform megjegyzi, idén valószínűbb, hogy lesz belőle elegendő a piacokon, mivel Portugáliában, Hollandiában és Spanyolországban több mint 600 hektáron fogják termeszteni egész évben hagyományos- és biokörülmények között is.

40 felett különösen ajánlott lehet a káposztafélék fogyasztása

Egyre több egészségügyi problémával kell szembenézni a kor előrehaladtával. Azonban jónéhány betegség kialakulásának a kockázata csökkenhet egészséges, tápanyagban gazdag élelmiszerek fogyasztásával. Ilyenek a szuperélelmiszerek. Ha bekerülnek a mindennapi étrendbe, erősíthetik az immunrendszert és hozzájárulhatnak a szív egészségéhez is. Bármilyen korosztálynak ajánlottak, azonban negyven év felett különösen szükségesek lehetnek.

Kristian Morey dietetikusok szerint például a keresztesvirágú zöldségek is igen előnyös kiegészítői lehetnek az étrendnek, különösen hölgyeknél. Ebbe a csoportba tartozik például a brokkoli, a karfiol, a káposzta, a kelkáposzta, a bok choy és a kelbimbó. Ezek segíthetnek a hormonok szabályozásában is. Indol-3-karbinol nevű vegyületet tartalmaznak, amely hozzájárul a diindolil-metán (DIM) létrejöttéhez a szervezetben.

A DIM-nek számos, különösen a nők számára érdekes előnye lehet, mivel feltételezhetően segít kiegyensúlyozni a szervezet ösztrogénszintjét azáltal, hogy serkenti az ösztrogén egy kedvezőbb formájának, a 2-hidroxi-ösztronnak a termelését, és csökkenti az ösztrogén egy másik formájának, a 16 alfa-hidroxi-ösztronnak a hatását, amely összefüggésbe hozható a súlygyarapodással és egyes rákos megbetegedések, köztük a mell- és méhrák fokozott kockázatával

- tájékoztatott Morey.

Azonban mielőtt valaki nagyobb mennyiségű káposztafélével egészítené ki az étrendjét, mindenképpen egyeztessen az orvosával!

The Conversation

Ne hagyd ki!