Itt az lista az ország ”Szedd magad!” meggyeseiről
Fotó: Shutterstock

Mutatjuk, hol juthatsz olcsón magyar meggyhez!

Már látszik, hogyan alakulhat az idei, hazai meggytermés, miután a szokatlan időjárás a meggyszezon hosszát és a termés mennyiségét is befolyásolta. Soroljuk azt is, hol juthatsz olcsón a gyümölcshöz ”Szedd magad!” akcióban.


Nem volt tökéletes idő a meggyre

Idén a fagy, a korán érkezett meleg, majd a rosszkor érkező lehűlés miatt számos gyümölcs, így a meggy termési ideje is eltolódott. A szokatlan körülmények a termés mennyiségét is befolyásolják.

Idén várhatóan annak ellenére sem fogja elérni az átlagos szintet a meggytermés, hogy 2023-ban a szokásosnál jóval kevesebb gyümölcs miatt pihentek a fák. Öröm az ürömben, hogy az enyhe tél és a korán érkezett tavasz miatt a megszokottnál három héttel korábban indult a vegetáció, így ennyivel hamarabb juthatunk hozzá az édes-savanyú gyümölcshöz.

Bár a március végi, április eleji virágzás még nagyon jó termést ígért, most már a legbizakodóbb becslések is úgy látják: idén is a tavalyi 57 ezer tonnás hozam a reális, sőt, ehhez képest akár mínusz 10 százalékos eltérés is előfordulhat.

A március 19–20-i fagyok még virágbimbós állapotban érték a fákat, és bár csak kevés ültetvényben okoztak komolyabb károkat, eléggé lerontották a virágok termékenyülő képességét. Az sem segített, hogy a virágzás idején a szokásosnál jóval melegebb volt, ez ráadásul erős széllel és alacsony páratartalommal párosult.

A nem megfelelő körülmények miatt sok helyen hiába történt beporzás, a termékenyülés elmaradt. A virágzási időszak végére érkező másfél hetes lehűlés pedig tovább rontotta a helyzetet – viszont a száraz tavasz miatt a moníliafertőzés elkerülte az ültetvényeket.

”Szedd magad!” akcióban olcsóbb!

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet szerint a hazai piacokon 980-1480 forint között mozgott a magyar meggy kilónkénti ára a napokban. Azonban a Gyümölcsvadász oldal gyűjtése alapján akár 500-600 forintért is hozzájuthatunk a gyümölcs kilójához „Szedd magad” akciókban. Azonban az Agrárszektor szerint érdemes lehet sietni, hiszen hamarosan véget érhet a meggyszezon. De mutatjuk a listát az ország „Szedd magad” meggyeseiről:

Ne hagyd ki!