Emissziómentes kistraktorral bővülhet a piac
Fotó: Shutterstock

Új elektromos kistraktor hódíthatja meg Európát

87 lóerő maximális teljesítményű elektromos traktort dobhatnak hamarosan a piacra. A kistraktor belga, svájci és olasz traktorgyártók együttműködéséből született meg.


Emissziómentes kistraktorral bővülhet a piac

A Keestrack B1e névre keresztelt elektromos kistraktort a belga Keestrack gépgyártó fejlesztette ki együttműködve a svájci Rigitrac-kel (hasonlít is a fejlesztés az Rigitrac SKE 40 traktorra) és az olasz Goldonival. A mezőgazdasági gép névleges teljesítménye 54 (40kW), de a maximális 87 lóerő (64kW). A Keestrack eddig leginkább a zúzógépeiről, a rostáiról, a marógépeiről és a rakodógépeiről volt ismert – írja a Future Farming.

A három cég közös célja, hogy növeljék az elektromos traktorok piacát és kínálatát. A B1e-t a Goldoni olaszországi gyárában fogják gyártani, de meghagyják a Keestrack márkanevét. Egy kivétel lesz, Svájc, ahol a Rigitrac neve alatt fog futni a termék.

Egyébként a svájciaknak nem ez az első elektromos modelljük, hiszen 2019-ben mutatták be az SKE 50-es emissziómentes traktorjukat. A B1e a napokban debütál a müncheni Bauma kiállításon, azonban egyelőre nem tudni, hogy kiskereskedelemben mikor lesz kapható, valamint mennyibe fog kerülni.

Ezek az új traktorok fogytak hazánkban a legjobban

Magyarországon az új traktorok piaca tovább nőtt szeptemberben az előző év kilencedik hónapjához képest a Datahouse legfrissebb adatai szerint. Az említett hónap eredményei meghaladják a 2021-es és 2020-as azonos havi eladásit is. A gazdák tavalyhoz képest 18,9 százalékkal, a két évvel korábbi adatokhoz viszonyítva pedig 63,5 százalékkal több traktort vásároltak a vizsgált időszakban.

Idén szeptemberben az öt legnépszerűbb traktormárka a John Deere, a New Holland, a Solis, a Claas, és a Fendt voltak. John Deereből 86 darabot adtak el, 36-tal kevesebbet, mint 2021 szeptemberében, de 33-al többet, mint 2020 szeptemberében. New Hollandból 54 darab talált gazdára - 14 darabbal több, mint tavaly és 30 darabbal több, mint két évvel ezelőtt. Solisból pedig 18-al többet értékesítettek, mint tavaly szeptemberben, valamint 28-al többet, mint 2020 azonos időszakában.

De itt a felsorolás a legkelendőbb márkákról:

  1. John Deere – 86 db eladott új traktor
  2. New Holland – 54 db
  3. Solis – 31 db
  4. Claas – 29 db
  5. Fendt – 25 db
  6. Case – 18 db
  7. Tong Yang Moolsan – 16 db
  8. Kubota – 14 db
  9. Steyr – 10 db
  10. Landini – 9 db


Ne hagyd ki!