Úgy néz ki, hogy egy dél-afrikai testvérpár véghezvitte a lehetetlent. Több mint 69 ezer Bitcoint rámoltak ki a saját befektetőik digitális pénztárcáiból. A hatóságok egyelőre nem találják a tolvajokat, és a tranzakciókat sem tudják visszakövetni- írja az Independent Online.


Ameer Cajee és Raees Cajee 2019-ben alapította az Africrypt nevezetű kriptovaluta kereskedelmi platformot. 2020 áprilisában, amikor a Bitcoin árfolyama 65 ezer dollár körül tetőzött, a testvérpárnak és 69 ezer darab Bitcoinnak nyoma veszett. A hatóságok azóta sem találják őket.

Mission Impossible

A gyanús események tavaly április elején kezdődtek. Ekkor a vállalat vezérigazgatója, Ameer Cajee arról tájékoztatta a befektetőket, hogy az Africrypt-et meghackelték, és az összes hálózati csomópont, a felhasználói fiókok és a digitális pénztárcák is veszélybe kerültek. A 20 éves Ameer arra kérte a befektetőket, hogy ne értesítsék a hatóságokat, mondván, ezzel veszélybe sodornák az ellopott összegek visszaszerzését. Persze néhány befektetőben gyanút keltett a vezető viselkedése, így jobbnak látták jelenteni az esetet az illetékes hatóságoknak. Először a Hanekom ügyvédi irodához fordultak segítségért. Az ügyvédek nem tudták utolérni a vezetőket, így riasztották a helyi bűnüldöző szerveket.

Azonnal gyanút keltett bennünk, hogy arra kérték a befektetőket, ne tereljék jogi útra az ügyet. Az Africrypt alkalmazottai 7 nappal az állítólagos támadás előtt minden hozzáférést elveszítettek a háttérplatformokhoz.

-olvasható a Hanekom Attorneys Bloomberg-nek írt e-mailjében.

Az applikáció banki hátterét biztosító First National Bank (FNB) is gyanúba keveredett. Az FNB tagadja, hogy bármi köze lett volna az Africrypt-hez.

Az FNB még egyszer nyomatékosítja, hogy semmilyen banki kapcsolatot nem ápol az Africrypt-tel. Az FNB a titoktartási kötelezettségei miatt nem adhat ki további információt a bankszámlákról.

-közölte Nadiah Maharaj, a bank szóvivője.

A hatóságok nem találják a testvérpárt, az ellopott kriptovaluták visszaszerzését célzó erőfeszítések pedig rendre zsákutcába futnak. Dél-Afrika pénzintézeteinek felügyeleti szerve, a Finance Sector Conduct Authority semmit nem tud tenni a pórul járt befektetők érdekében. A kormányhivatal szerint a kriptovalutával kapcsolatos tranzakciók nem tartoznak a hatáskörébe, így mossa kezeit.

Egyelőre nem tudni, hogyan vitték véghez a valuták kimenekítését. Az ügyvédi iroda úgy véli, hogy a tulajok a kriptovalutákat a sötét weben található „mixerekbe" helyezték, amelyek atomjaira darabolták a tranzakciókat.

Nagyon úgy néz ki, hogy Ameer és Raees Cajee véghezvitte a világ eddigi legnagyobb Bitcoin-lopását.

The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

A Mol nem hagyja annyiban a Hernádi Zsoltot elmarasztaló horvát ítéletet

A Mol-csoport csalódottságának adott hangot az ítélet kapcsán. Álláspontjuk szerint a legfelsőbb bíróság annak ellenére hagyta helyben a Zágráb megyei bíróság elsőfokú elmarasztaló ítéletét, hogy korábban mind a magyar hatóságok, mind pedig a horvát kormány által kezdeményezett nemzetközi választottbírósági eljárás azt állapította meg, hogy sem a Mol, sem annak tisztségviselői nem követtek el bűncselekményt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Szálka a vásárlók szemében a faáruk drágulása, lépett a versenyhivatal

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) gyorsított ágazati vizsgálatot indított a fa építőanyagok hazai piacán is, hogy megfelelően feltárhassa a drasztikus építőipari drágulás mögött húzódó piaci folyamatokat. A vizsgálat a Nébih ellenőrzéseivel összehangolt helyszíni kutatásokkal indult, a GVH vizsgálói több piaci szereplőnél is megjelentek.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Horvátországban jogerőre emelkedett a Mol-vezér börtönbüntetése

A horvát legfelsőbb bíróság megerősítette a Zágráb megyei bíróság elsőfokú elmarasztaló ítéletét Ivo Sanader volt horvát kormányfő és Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója egyesített perében - közölte a Jutarnji List című horvát napilap. A nemzetközi választottbíróság szerint viszont Horvátország nem tudta bizonyítani, hogy a Mol (vagy Hernádi Zsolt) megvesztegette volna Sanadert.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!