A magyarok többsége szeretne euróval fizetni
Fotó: Shutterstock

Az euró bevezetéséről kérdezték a magyarokat, itt a válasz

A magyarok többsége, 72 százaléka az euró bevezetése mellett van – derül ki az Európai Bizottság felméréséből, amelyet áprilisban készítettek hat, az euróövezeten kívüli tagállamban.


Összességében a válaszadók 58 százaléka támogatja az euró bevezetését a saját országában. A támogatás Magyarországon és Romániában (71%) a legerőteljesebb, majd Lengyelország (55%), Svédország (54%), Bulgária (49%) és Csehország (44%) következik, írj a hvg.hu.

Magyarországon a válaszadók 62 százalék gondolja úgy, hogy az euró bevezetése pozitív hatással lenne az országra, 31 százalékuk tart negatív következményektől. Ugyanakkor a megkérdezettek nagyjából negyede, 24 százalék gondolja úgy, hogy Magyarország készen áll az euró bevezetésére. Ennek ellenére 41 százalék vélekedik úgy, hogy amilyen gyorsan csak lehet, le kellene váltani a forintot, és 9 százalék utasítja el teljesen az eurót.

Azzal az állítással,hogy „az euró bevezetésével Magyarország elveszítené identitása egy részét”, 72 százalék egyáltalán nem értett egyet.

A felmérés szerint azokban az uniós országokban, amelyek még nem vezették be az eurót, a lakosság többsége (60 százaléka) véli úgy, hogy a közös valuta pozitív hatást gyakorolt az eurót már használó tagállamokra.

A felmérés 2023 áprilisában készült abban a hat euróövezeten kívüli tagállamban, amelyek jogilag elkötelezték magukat az euró bevezetése mellett, azaz Bulgáriában, Csehországban, Magyarországon, Lengyelországban, Romániában és Svédországban.

A kutatásról ITT találsz részletesebb adatokat.

Ne hagyd ki!