Sokat gyengült a forint ez euróhoz és a dollárhoz képest is
Fotó: Shutterstock

Régi reflexek? Elkezdtünk nyugati valutát vásárolni

Gyengült a forint az orosz-ukrán háború miatt, a magyarok pedig nyugati valuták felvásárlásába kezdtek. Fogy a dollár, az euró, a font és a svájci frank is a pénzváltóknál.


Pánikvásárlás még nincs, de nagyon keresettek a külföldi valuták

Megélénkült a forgalom a magyarországi valutaváltóknál az orosz-ukrán háború kezdete óta - tudta meg a Napi.hu Taraczky Andrejtől, a Magyar Pénzváltók Országos Egyesületének (MPOE) alelnökétől.

„Csütörtök óta érezhető a feszültség a valutapiacokon is. Egyrészt az árak emelkedtek történelmi csúcsokra, másrészt a kereslet élénkült meg a „klasszikus” valuták iránt. (…) Elsősorban az eurót és a dollárt keresik, de mellette a svájci frank és az angol font iránt megnőtt az érdeklődés. Pánikról nem beszélhetünk, de feszültségről bizonyos értelemben igen, hiszen az események egyik percről a másikra változtatják meg a helyzet megítélését. Az újabb szankciók várható hatásait pedig még csak most próbálja kitalálni a piac. Készlethiányról nem beszélhetünk, fennakadást nem tapasztalunk. Az Exclusive Change hálózatában eddig minden igényt ki tudtunk elégíteni”

- nyilatkozta az alelnök. A szakértő beszélt arról is, hogy a kereslet mellett a kínálat növekedése is tapasztalható. Ugyanis, ha történelmi mélypontra került a forint, az mindig beindítja a korábban felhalmozott valutatartalékok részleges forintosítását. Aki például több tíz forinttal olcsóbban vásárolt amerikai dollárt, most jelentős haszonnal válthatja azt vissza.

Így áll a forint

Tegnap 372,64 forintig gyengült a forint az euróval szemben, ami történelmi mélypontnak számít. Legutóbb december 29-én állt hasonlóan gyengén, akkor 370,47 forintba került egy euró. Onnantól javarészt erősödött a magyar fizetőeszköz, egészen február 9-ig, amikor 352,87 forintért váltották az eurót. Utána egy rövid hullámzási időszaka volt a forintnak az euróhoz mérten, majd február 22-től (miután elismerte Oroszország a két kelet-ukrajnai szakadár területek függetlenségét) zuhanásba kezdett, és pár nap alatt történelmi mélypontra került. Egyébként 2008.07.20-án volt a valaha mért legerősebb a magyar fizetőeszköz a közös uniós valutához képest. Akkor 227,57 forintot fizettünk egy euróért.

Hétfőn, a nap végén az amerikai dollárt 330.42 forinton jegyezték. Az elmúlt három hónapban hasonló utat járt be a forint a dollárhoz képest is, mint az euróhoz viszonyítva. December második felében 324 és 330 forint környékén kértek egy dollárért. Január első felében erősödésbe kezdett a magyar fizetőeszköz, így a dollár árfolyama meg sem állt egészen 308,23 forintig. Ezt követően a forint rövid gyengülése következett, de február első harmadában ismét 308 forint környékén kértek egy dollárért. Február kilencedikén volt a dollárhoz viszonyítva a legerősebb az utóbbi hónapokban a magyar valuta, akkor legkevesebb 307,98 forintot kértek egy dollárért. Azóta összességében sokat gyengült a forint, ahogyan az a tegnapi, már említett árfolyamán is látszik. A történelmi minimumán 2020.04.03-án volt a forint a dollárhoz képest, akkor 341,30 forintot kértek egy dollárért. A maximumát 1993.06.15-én jelentették, amikor 89,72 forint volt egy dollár.

Ne hagyd ki!