Ali változott hétfőre a forint árfolyama
Fotó: Shutterstock

Váltanál? így áll a forint hétfő reggel

Kismértékben változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben hétfő reggelre a péntek esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.


Az euró jegyzése 369,96 forintra csökkent hétfő reggel hét órára a péntek esti 370,05 forintról. A dollárt 339,34 forinton jegyzik 339,95 forint után, a svájci frankot pedig 378,71 forinton 378,51 forint után. Hétfő reggeli jegyzésén 0,1 százalékkal áll erősebben a forint a hó eleji kezdésnél az euróval, 1,5 százalékkal erősebben a dollárral és 0,5 százalékkal erősebben a svájci frankkal szemben.

Az év eleje óta a forint 7,4 százalékkal erősödött az euró, 9,1 százalékkal erősödött a dollár és 6,2 százalékkal erősödött a svájci frank ellenében.

A forint árfolyamának alakulásában az is szerepet játszott, hogy péntek éjjel megerősítette Magyarország hosszú futamidejű devizaadósság-kötelezettségeinek befektetési ajánlású besorolását a Fitch Ratings. A nemzetközi hitelminősítő közölte, hogy a következő években 3 százalékos ütemre gyorsuló átlagos növekedést vár a magyar gazdaságban. A Fitch Ratings péntek éjjel Londonban bejelentett döntése alapján érvényben maradt a magyar szuverén devizakötelezettségek "BBB" szintű osztályzata. A besorolás megerősítéséhez fűzött elemzésében a hitelminősítő kiemelte: a magyar "BBB" osztályzatot a hasonló besorolású gazdaságokéhoz mérve erőteljes strukturális jelzőszámok, a beruházások táplálta sorozatos gazdasági növekedési eredmények és a robusztus nettó működőtőke-beáramlás támasztja alá.

A cég megerősítette a szuverén besorolás kilátását is, amely január óta negatív, de a "BBB" minősítés továbbra is azt jelzi, hogy a Fitch Ratings a befektetésre ajánlott kategóriában tartja Magyarországot. A Fitch négy éve javította a jelenlegi "BBB"-re a magyar államadósság besorolását az addigi "BBB mínusz"-ról.

Ne hagyd ki!