Mutatjuk, hogyan válthatják be az érintettek a megmaradt kunájukat
Fotó: Shutterstock

Maradt horvát kunád? Így válthatod át

Horvátország néhány napja bevezette az eurót, és elköszönt a korábbi fizetőeszközétől. A becslések szerint magyarok százezreinél maradhatott a leköszönő horvát nemzeti valutából. Mutatjuk, hogyan válthatják be az érintettek a megmaradt kunát.


Magyarok százezreinél maradhatott a kunából

Január elsejével Horvátország csatlakozott a schengeni övezethez, valamint a korábbi fizetőeszközét euróra cserélte. Mindkét fejlemény érinti a magyarokat is: megszűnt az ellenőrzés a horvát-magyar határon, valamint tömegeknél maradhatott például a korábbi horvátországi nyaralásokon el nem költött kunából.

A Bank360.hu adatai szerint Horvátország a magyarok legkedveltebb üdülési célpontja. Tavaly augusztusban az utasbiztosítást kötők 36 százaléka oda ment nyaralni. A statisztikáikat alátámasztják a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) számai is. Aszerint a pandémiával sújtott 2021-ben is mintegy 550 ezer magyar utazott az adriai országba, 2019-ben pedig egymilliónál is többen. Mindezek fényében kijelenthető, hogy most is százezrek birtokolhatnak kunát hazánkban.

Az adatokból kiderül, hogy a magyarok tavaly rekordösszeget hagytak Horvátországban. Az első három negyedévben 63,5 milliárd forintnál jártak a költések, ami jóval több, mint a 2021 azonos időszakában mért 46,2 milliárd, vagy a 2019-es 57,2 milliárd.

Egy darabig euróra váltható marad a kuna – mutatjuk hogyan

Hazánkban nem válják át a kunát euróra. Erre Horvátországban van lehetőség.

Ott egy eurót 7,5345 kunáért adnak az előző vasárnaptól. Azonban mindkét fizetőeszközzel lehet fizetni január 15-ig bárhol az országban. A visszajárót euróban adják. Január elsejétől a horvát ATM-ek 70 százaléka is csak eurót ad ki.

Január második felétől a megmaradt kunákat december 31-ig csak a horvátországi postákon, a kereskedelmi bankokban és a Pénzügyi Ügynökség (FINA) egységeiben lehet átváltani euróra. Azonban 100 kunabankjegy és 100 kunaérme feletti átváltáskor a kereskedelmi bankok plusz térítést kérhetnek tranzakciónként.

2024-től csak a Horvát Nemzeti Banknál váltható be a megmaradt pénz. A bankjegyeket időkorlát nélkül átváltják, de az érméket 2025. december 31-ig cserélik.

Emellett az euroövezet más nemzeti központi bankjai is térítésmentesen váltják a kunát idén január 1. és február 28. között, rögzített árfolyamon. Viszont a napi átváltható összeg - ügyfelenként és tranzakcióként - legfeljebb 8000 kuna. Mivel hazánk nem tagja az euróövezetnek erre a Magyar Nemzeti Banknál nincs lehetőség.

Nagyon népszerű Horvátország a magyarok körében

Rendszerint a magyar turisták csaknem harmada választja a Kvarnert, azaz Tengermellék-Hegyvidék megyét nyaralásának színhelyéül Horvátországban. Crikvenica, Abbázia (Opatija), Rab, Krk és Lopar a leglátogatottabb úti célok között szerepel. 2021-hez képest 32 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek tavaly a magyarok ebben a régióban, az adatok megközelítik a 2019-es évét.

Horvátországnak fontosak a magyar vendégek, hiszen Magyarország a legtöbb turistát és vendégéjszakát adó küldőpiacok top 10-es listájának állandó szereplője. A szakemberek szerint az, hogy Horvátország belépett az eurózónába, illetve csatlakozott a schengeni övezethez tovább növelheti a horvát turizmus versenyképességét Európában, és ebből a magyarországi vendégek is profitálhatnak.


Ne hagyd ki!