A legtöbb hacker továbbra is Bitcoinban követel váltságdíjat az áldozataitól, azonban egyre több bűnöző pártol át a Monerora. Nézzük, mit tud ez a kriptovaluta!


Az elmúlt hónapokban jelentősen megszaporodtak a hackertámadások. A bűnözők kifinomult módszerei nagyon sok borsot törtek a kiszemelt vállalatok orra alá. Számos hírportál beszámolt róla, hogy a sikeres támadások után a hackerek többnyire Bitcoinban követeltek váltságdíjat. Ennek oka egyszerű, sokan abban a tudatban élnek, hogy a kriptovaluta-tranzakciók lekövethetetlenek. Ez azonban súlyos tévedés, amit egyre több hacker felismer. A kriptovaluta-tranzakciók valójában sokkal átláthatóbbak, mint a hagyományos pénzügyi műveletek. Minden tranzakcióról tűpontos főkönyvi számla készül, így szinte lehetetlen elrejtőzni a hatóságok elől. Éppen ezért az egyik legnagyobb butaság a bűnözők részéről, ha Bitcoinban kérnek váltságdíjat. A Colonial Pipeline májusi esete tökéletesen tükrözi a Bitcoin bűnözésre való alkalmatlanságát. A vállalat több millió dollár értékben utalt át Bitcoint a támadóknak. A hatóságok azonban pontosan le tudták követni, hogy hova került a pénz, így több mint 2 millió dollárt kimentettek a hackerek karmai közül. Persze a digitális bűnözőket sem kell félteni. A hozzáértő hackerek Bitcoin helyett manapság Moneroban követelnek váltságdíjat. A CNBC egyik cikkében kifejtette, miért népszerű a hackerek köreiben ez a kriptovaluta.

Jobb, mint a Bitcoin?

A Monerot 2014-ben alkotta meg egy fejlesztő csapat, a tagok kilétét a mai napig homály fedi. A Monero fehér könyvében az áll, hogy a valuta legfontosabb szempontja az anonimitás. A Monero a saját fejlesztésű blokklánc hálózatán működik, ahol a tranzakciók teljes biztonságot élveznek. Ahogy minden egyes átutalás összege, úgy a küldő és a fogadó fél adatai is titkosak. Ennek köszönhetően szinte lehetetlen visszafejteni a tranzakciók útvonalát. Tehát a Monero sokkal nagyobb biztonságot és szabadságot ad a hackereknek, és jelentősen korlátozza a Bitcoin által biztosított nyomkövetési eszközöket és mechanizmusokat.

Mark Grens, a DigitalMint elnöke rámutatott, hogy egyre több bűnöző használja a Monerot. Az egyik legjobb példa erre a REvil hackercsapat, amelynek tagjai nemrég az Acer-t támadták meg. A REvil végül 50 millió dollár értékben követelt Monerot a vállalattól az ellopott adataiért cserébe. De a Monero volt az AlphaBay nevet viselő, a sötét weben üzemeltetett illegális piactér népszerű fizetőeszköze is, egészen addig, amíg 2017-ben le nem kapcsolták az oldalt.

A Monero korlátjai

A Moneronak számos előnye van, viszont valószínűleg soha nem fog igazán széles körben elterjedni. Ennek több oka is van. Először is a Monero likviditása közel sem olyan jó, mint a többi kriptovalutáé. A legtöbb kriptovaluta-kereskedelmi platform hivatalosan nem fogadja el a Monerot, így a legnépszerűbb felületeken nem lehet hozzájutni a valutához. Ez a bűnözők szempontjából azt jelenti, hogy sokkal nehezebben juthatnak váltságdíjhoz, mint a népszerűbb valuták esetében. Persze ez az átlagos felhasználókra is igaz. Viszont a vállalatok is nehéz helyzetben fogják találni magukat, ha Moneroban akarnak fizetni a bűnözőknek. Ne feledjük, a cégeknek előbb be kell vásárolniuk Moneroból, mielőtt elküldhetnék azt a hackereknek.

Európa legnagyobb kriptográfiával foglalkozó vállalata az Ultimaco. A cég vezérigazgatója, Fred Thiel szerint csak idő kérdése, hogy a világ kormányai teljesen ellehetetlenítsék a Monero működését. Ennek egyik eszköze az lehet, ha törvénybe iktatják, hogy azok a kereskedelmi platformok, melyek engedélyezik a Monerot, búcsút mondhatnak a működési engedélyüknek. Persze egyelőre még nem tartunk itt, de a szakember szerint teljesen reális ez az elképzelés. A Monero túlságosan titokzatos.

Ráadásul a legtöbb biztosító nem fedezi azokat a váltságdíjakat, amelyeket Moneroban fizetnek ki a cégek.

A Bitcoin sem garancia

Egyelőre kijelenthetjük, hogy továbbra is a Bitcoin a hackerek legnépszerűbb választása. És bár a Monero nagyobb anonimitást biztosít a bűnözőknek, a rafináltabb hackerek kisebb ügyeskedésekkel a Bitcoin-tranzakciókat is el tudják rejteni a hatóságok elől. Ráadásul egyszerűbb, mint gondolnánk. Vegyünk példának egy hackert, aki épp megkapta a Bitcoinban követelt váltságdíját. A valutáit gyorsan átváltja Monerora, a Monerot utána vissza Bitcoinra, majd egy Bitcoin ATM-ből egyszerűn kiveszi fiat valutában a megszerzett összeget. Főkönyvi nyilvántartások ide vagy oda, ezzel a praktikával kijátszható a Bitcoin biztonsági rendszere. Persze ez sem garancia a menekülésre. A hatóságoknál épp olyan ügyes emberek dolgoznak, mint a támadók oldalán. Ha nem ügyesebbek.


The Conversation

Friss

Hibázott a Tesla, kártérítés jár a tulajoknak

Egyes Tesla Model S tulajdonosok 625 dolláros, azaz nagyjából 190 ezer forintos kárpótlásra jogosultak egy hibás frissítés miatt.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A britek a víz erejével harcolnak a klímakatasztrófa ellen

Beüzemelték a világ legerősebb árapályturbináját. A 74 méter hosszú, 680 tonnás erőmű-monstrum 2000 háztartást fog elektromos árammal ellátni.

Az Egysült Királyság elkötelezett híve a megújuló energiának. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a „világ legerősebb árapályturbinájának" nevezett hullámerőmű megépítése és beüzemelése. A gigantikus turbinát az Orbital Marine Power skót mérnöki cég szakemberei tervezték. Az erőművet a skóciai Dundee-ban szerelték össze, az építkezés 18 hónapot vett igénybe.

Mérföldkő a zöld energiában

Az erőmű a következő 15 évben az Orkney-szigetek közelében lévő, Fall of Warness nevű helyen fog működni. A két megawattos teljesítményre képes O2 turbinák kétezer háztartás és egy zöldhidrogén-telep éves energiaszükségletét képesek ellátni. Az áramtermelő egységeket egy víz alatti kábel köti össze a szárazföldi hálózattal.

Az erőmű megépítését az állami hitelezők tették lehetővé az etikus befektetési platformon, az Abundance Investmenten keresztül. A vállalat emellett a skót kormányzati alapítványtól, a Saltire Tidal Energy Challenge Fund-tól is kapott 3,4 millió angol fontot a projekt megvalósítására.

A skót mérnöki cég nem fukarkodik a technológiájával. A vállalat az erőmű technológiát kereskedelmi forgalomba fogja hozni, így mindenki számára elérhető lesz az innovatív energiatermelő állomás.

Az alábbi videón megtekinthetitek a skót mérnökök munkáját:

Szeptemberben kidobják a sugar daddy-ket a Google Play-ről

A Google Play szakemberei megvizsgálták a vállalat érzékeny tartalmakra vonatkozó irányelveit, és úgy döntöttek, ideje változtatni a szabályokon. Szeptembertől egyetlen sugar daddy app sem kerülhet be az androidos piactér kínálatába.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!