Akár 48 óra alatt kulcsrakész házakat tud átadni az Icon vállalat a gigantikus méretű 3D nyomtatója segítségével. Mexikó után az Egyesült Államokban is felhúztak egy komplett lakóparkot.


Vulcan II – kissé hatásvadász név, mely jól mutatja a mögötte rejlő teljesítményt. A 10 méter széles nyomtató akár 24 óra alatt is meg tudja alkotni a szükséges elemeket, amelyeket akár 1 nap alatt összeraknak a szakemberek. 2019. végén épültek meg az első házak Mexikóban, a cég termékei azóta az Egyesült Államokba is megérkeztek.

Speciális nyomtató

A megoldás összefogás eredménye. Az egyik szereplő a New Story nonprofit szervezet, amelynek tagjai csaknem hét éve nyújtanak lakhatási segítséget a mélyszegénységben élőknek és a katasztrófák elszenvedőinek, a másik pedig a texasi ICON, ez a cég a házépítő óriási 3D nyomtatót.

A Vulcan II speciális cement alapú keveréket készít, amelyet aztán a tervek és igények szerint extrudálnak. A folyamatot segíti egy speciális szoftver, amely az aktuális időjárási viszonyokhoz mérten keveri be az anyagot. Fontos ugyanis, hogy nagyon gyorsan köt a keverék, a megfelelő arányokkal viszont elkerülik az összeroskadást. A szoftver abban is segít, hogy éppen milyen célra akarják használni a nyomtatót, ugyanis nem csak házak építésére alkalmas a szerkezet, így ehhez mérten állítják be az alapanyagok összetételét. A megoldás a hagyományos építőipari folyamatokhoz képest gyorsabb, megfizethetőbb és fenntarthatóbb. Továbbá sokkal nagyobb szabadságot nyújt a tervezési folyamatokban is. 2018-ban 24 óra alatt nyomtattak ki egy házat, amelyet összesen 4000 dollárból, azaz körülbelül 1 236 000 forintból hoztak össze. A vállalat szerint egy nyomtatott ház akár 60-70 évig is tökéletesen kiszolgálja az embert.

Földrengésbiztosan

18 hónapos tervezést követően 2019 végén kinyomtatták az első házakat Mexikó Tabasco nevezetű városában. A település földrengés szempontjából aktív területen van, de a technológia fejlettségét mutatja, hogy olyan házakat nyomtattak, melyek megerősített szerkezete ellenálló a környezeti hatásokkal szemben. A két cég 50 darab, egyenként 46 négyzetméteres lakást épít, amelyek környékén parkokat, zöldövezeteket és kényelmi szolgáltatásokat alakítanak ki. A Vulcan II-t arra tervezték, hogy a legtávolabbi, külvilágtól elzárt területeken is precízen tudjon működni. A legnagyobb kihívás érdekes módon a nyomtató határon való átvitele volt, a vámolás miatt ugyanis 3 hónapot kellett várnia, hogy átengedjék.

Összefogás

Tavaly márciusban a cég bejelentette, hogy a texasi Austin városában is felhúz egy mini-lakóparkot, kifejezetten a hajléktalanok számára. Egy hónapra rá már meg is épült az első ház. Azóta az első lakó is beköltözött, a bérleti díj körülbelül 93 ezer forint körül mozog. Ennek a kifizetésében a Mobile Loaves & Fishes nevű vállalat az adományokon túl munkalehetőséggel támogat.

Az Icon bevétele 2021. első negyedévében meghaladta a 8,5 millió dollárt, illetve az első körös befektetések során 35 millió dollárhoz jutott.


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Reagált a bírálatokra a Ryanair, az utasok járnak jól

A diszkont légitársaság öt napon belül visszafizeti a törölt járatokra szóló jegyek árát a cég csütörtöki bejelentése szerint.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

A szállodások 350 ezerért sem találnak 8 általánost végzett szobaasszonyt

A munkaerőhiány már most, 50-60 százalékos kihasználtságnál is fékezi a növekedést a szállodaiparban, mert azok a szálláshelyek, amelyek reménytelenül próbálják feltölteni üres álláshelyeiket, nem tudnak sem több vendéget fogadni, sem az elvárt színvonalú kiszolgálást nyújtani. Szakmai szövetségük több javaslattal állt elő.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Kínos, mondhatni ciki ügyben bírságolt a versenyhivatal

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 3 millió forintos bírságot szabott ki az „Év Terméke" díjat korábban osztó cégre, amiért az hiányosan teljesítette a saját maga által vállalt kötelezettségeket.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!