Elképszető sebességi rekord született az adatátvitelben
Fotó: Shutterstock

Elképesztő rekord az adatátvitelben

Új sebességi csúcs született az üvegszálas adatátvitelben. Ezzel a káprázatos tempóval 26 268 mozifilmet lehetne továbbítani egyetlen másodperc alatt.


Japán kutatók négy párhuzamos üvegszálon érték el az 1,02 petabit/másodperces rekordot, ami egymilliószor(!) gyorsabb, mint egy csúcssebességű (1 gigabites) otthoni, vezetékes internetkapcsolat. Ehhez több mint 800 csatornát használtak ki egy négymagos optikai kábelben, és a világszerte használatos C- és L-sáv mellett egy kísérleti S-sávot is igénybe vettek.

A kábel hossza pedig kis híján 52 kilométer. A japán NICT (Nemzeti Információs és Kommunikációs Technológiai Intézet) közel hasonló, 1,01 petabit/mp-es tempót ért el tavaly előtt, de ahhoz különleges modulációt és chipeket kellett bevetni, emiatt az eredménynek inkább csak elméleti jelentősége volt.

A mostani rekord nemcsak gyorsabb, hanem praktikusabb is, mivel olyan megoldásokat használ ki, amilyenek a mai optikai adattovábbításban is megszokottak. Ráadásul mind a négy üvegszál ugyanakkora, mint a szabvány optikai kábelek magja (0,125 mm átmérőjű), tehát az óriási tempó kelléke a gyakorlatban is kompatibilis a meglévő gyártási eljárásokkal és infrastruktúrával. Emellett csak az optikai jelerősítőket (TDFA és EDFA) kellett módosítani. A kutatás eredményét egy nagy nemzetközi szakmai konferencián ismertették (International Conference on Laser and Electro-Optics).


Ne hagyd ki!