A 6G villámgyors hálózata behálózza az egész Föld bolygót
Fotó: Shutterstock

Még el sem terjedt az 5G, máris megalkották a 6G hálózatot

A kínai kormány által támogatott Purple Mountain Laboratories nevű intézet bejelentette, hogy az ország távközlési óriásaival együttműködve áttörést ért el a 6G hálózat fejlesztésében-írja a Hamu és Gyémánt a Tech Times cikke alapján.


Mint a villám

A kutatásban a Fudan Egyetem és a China Mobile távközlési vállalat is közreműködött. A Purple Mountain Laboratories tájékoztatása szerint a You Xiaohu professzor által vezetett kutatócsapat a világon elsőként valósította meg a hatodik generációs vezeték nélküli adatátvitelt.

A hálózat laboratóriumi környezetben 206,25 GB/másodperces adatátviteli sebességgel működött, amelyet egy saját fejlesztésű, 360-430 GHz-es csúcskategóriás vezeték nélküli kommunikációs rendszerrel valósítottak meg.

Lenyűgöző eredmények

Az elért sebesség világrekordot is jelent a 300 GHz és 3 THz közötti frekvenciasávon belüli valós idejű vezeték nélküli átvitelben, amelyet már most a futurisztikus 6G mobilkommunikáció alapkövének tartanak. Összehasonlításképp: az említett sebesség 10-20-szor nagyobb, mint az 5G hálózatoké-részletezi a Hamu és Gyémánt.

Az ilyen mértékű növekedés már-már ipari sztenderdnek számít, ugyanis az 5G adatátviteli sebessége is nagyjából hússzorosa a 4G teljesítményének.

A professzor szerint a 6G-t olyan területeken fogják használni a jövőben, mint a kiterjesztett (AR) és a virtuális (VR) valóság, valamint a metaverzum.

A technológia az űrkutatást is forradalmasíthatja, illetve a műholdak közötti kommunikációt is új szintre emelheti. Lakossági elterjedése egyelőre várat magára, hiszen világszinten még az 5G infrastrukturális kiépítése is gyerekcipőben jár.

Ne hagyd ki!