Az olasz rendőrség két bűnszövetkezet több tagját juttatta rács mögé. A 3 évig tartó nyomozásban a hatóság emberei több mint 100 gyanúsítottat hallgattak ki. Az ok? Nem drogkereskedelem vagy prostitúció, hanem puhatestűek illegális halászata és értékesítése – írja a The Guardian.


A datolyakagylóként ismert Lithophaga lithophaga szivar alakú, a fúrókagylófélék családjába tartozik. Az apró jószág mézkövek belsejében tengeti a mindennapjait, ahol egész lakosztályt alakít ki magának. Átlagosan 18-36 évet vesz igénybe, hogy elérje az 5 centiméteres hosszúságot. Élettartama esetenként meghaladhatja az 50 évet is. Halászata és értékesítése az egész EU területén tilos. Ettől függetlenül az ártalmatlan puhatestű közkedvelt csemegének számít Olaszországban, sőt, sokan afrodiziákumként tekintenek rá.

Óriási a pusztítás

Sajátos életkörülményeinek következtében nagyon nehéz hozzájutni a datolyakagylóhoz. A mészkőben élő állat élőhelyét az orvvadászok általában szétverik egy kalapáccsal, vagy robbanószerek segítségével elpusztítják az egész környezetet.

Az olasz tengerbiológusok szövetségének elnöke, Giovanni Fulvio Russo a Hold felszínéhez hasonlította a tetthelyeket. Egy aratás után nem marad más, csak egy halom fehér kő, az élet legapróbb jele nélkül. Az orrvadászok kártékony tevékenysége után minimum 50 évre van szüksége az érintett tengeri ökoszisztémának, hogy helyreálljon. Ráadásul az algák, a rákok, és minden életforma, ami valamilyen szinten kapcsolódik az érintett kőzethez, elpusztul az erőszakos kitermelési folyamatban. Becslések szerint egy ilyen akció 2400 négyzetméternyi tengerfenék-területet tesz tönkre.

Egy kilogrammnyi datolyakagylóért jelenleg 200 eurót (70 ezer forint) adnak a feketepiacon. Sajnos, az EU tiltása csak olaj volt a tűzre.

Szervezett bűnözés

Giulio Vanacore nápolyi környezetvédelmi ügyész szerint az egész illegális datolyakagyló-piacot egy maréknyi maffia-család felügyeli. A begyűjtött állatokat halkereskedőknek, éttermeknek és pizzázóknak adják el. Ami viszont még nagyobb probléma, hogy az EU tiltásának hatására a maffiózók immáron státuszszimbólumként tekintenek a puhatestűre. Az ügyészek szerint a vásárlóbázis legnagyobb részét a Camorra bűnszervezet tagjai alkotják.

Egyedül nehéz

A pusztítást megelégelő helyi lakosok végül saját kezükbe vették az ügyet. Mondanunk sem kell, a maffia ellen nem sok esélyük volt. Alapvetően a helyi étteremtulajokat akarták rávenni arra, hogy ne vásároljanak datolyakagylókat a bűnözőktől. Érdekes módon, minden ilyen akciójuk után, rejtélyes körülmények között, másnapra óriási területek pusztultak el. Az aktivisták egyértelműen megtorlásként tekintettek a történtekre.

A reményt végül a 37 éves bíró, Giulio Vanacore fellépése élesztette föl. A fiatal szakember a 2015-ben elfogadott Ecodelitti-törvényére hivatkozva lépett akcióba. A jogszabály kimondja, hogy környezeti és szennyezési bűncselekmény akár 15 év börtönnel is sújtható.

Három éve indította el a hajtóvadászatot a bűnözők ellen, a hosszadalmas és nehézkes eljárásban márciusban 12 személyt sikerült rács mögé juttatni. Giulio Vanacore elmondta, ez még csak a kezdet, a következő éveket arra áldozza, hogy teljesen felszámolja a datolyakagylók illegális kereskedelmét.

The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

A VW vezére bemondta: munkahelyek tízezreit söpri el az átállás az e-autókra

A Handelsblatt német hírportál értesülései szerint a Volkswagen vezérigazgatója, Herbert Diess a felügyelőbizottságnak tartott előadásában arról beszélt, hogy az elektromos autókra való átállás következtében hamarosan 30 ezer munkahely szűnhet meg. Becslések szerint a teljes német autóiparban ennél is nagyobb leépítésekre lehet számítani.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Pixabay

5 jel, ami arra utal, hogy vállalkozónak születtél

Az életed valamely pontján valószínűleg benned is megfogalmazódott már, hogy bele kellene vágnod egy vállalkozásba. Bár az üzleti élet nem való mindenkinek, az alábbi jellemvonások arra utalnak, hogy sikeres vezető lehet belőled.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

A kiégés határán vagy? Ezek a praktikák segíthetnek

A vállalkozói életben rendkívül egyszerű beleesni abba a hibába, hogy az ember a hét minden napján, a nap 18-20 órájában a munkájára koncentrál. Észre sem vesszük, és a családdal, barátokkal, kikapcsolódással töltött szabadidős tevékenységeket felváltják a koffeintől hajtott, szünet nélküli munkanapok, ami egyenes úton vezet a kiégéshez. Kerüld ezt el, adunk pár tippet.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!