Ha ezt a böngészőt használod, a környezetvédelemhez is hozzájárulsz
Fotó: Shutterstock

Van egy új webböngésző, amivel fákat ültethetsz

Minden kattintással fák ültetéséhez járulnak hozzá a felhasználók egy új webböngészőn. Így nem csoda, hogy emberek milliói töltötték le a programot néhány hét alatt. A fejlesztők célja, hogy 200 millió fa ültetését segítsék az Ecosia által.


Máris milliók használják a néhány hete indult webböngészőt, az Ecosiát

Saját webböngészővel jelentkezett az Ecosia vállalat néhány hete. A cég leginkább azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a hirdetési bevételeinek egy részét zöld projektekre, például faültetésre fordítja – írja a TechCrunch.

Az internetes kereső minden jelentősebb platformon (macOS, Windows, Android, iOS) elérhető, illetve a Google Chrome-hoz hasonlóan a nyílt forráskódú Chromium motorra épül. A HVG megjegyzi, az Ecosia a chromiumos felhasználói élmény drasztikus megváltoztatása nélkül igyekszik vonzani az új felhasználókat.

A Play Áruház statisztikák alapján mostanra több mint 10 milliós letöltéssel bír, valamint a 4,8-as átlagértékelése is kiemelkedő.

A böngésző személyre szabható, tartalmazza a faültetési eredményeket megjelenítő widgetet, és lehetőséget nyújt a böngészési adatok más webböngészőkből történő importálására is. De a cég tervei között szerepelnek további személyre szabási lehetőségek, valamint egy MI-chatbot bevezetése a platformon.

Új titkosítás okoz gondot számos weboldalon

Egyébként a Google Chrome 124-es verziójának települése óta számos weblapnál merülnek fel betöltési hibák. A gondok abból fakadnak, hogy ezzel a fejlesztéssel kezdte használni a böngésző az új, kvantumszámítógépeknek is ellenálló X25519Kyber768 titkosítási mechanizmusát.

Ez a titkosítás gyakorlatilag feltörhetetlenné tesz bizonyos kapcsolati protokollokat, így védi a felhasználók adatait a kibertámadásokkal szemben.

Azonban szintén emiatt néhány felhasználó nem tud fellépni számos weboldalra, mert azok nem tudják visszafejteni a titkosítást. Ez különösen a vállalati környezetben jelent problémát.

Megoldásként a felhasználók letilthatják a funkciót a böngészőjük beállításaiban, melynek részleteit itt találhatod. Azonban ez csak átmeneti megoldás, mivel erre később nem lesz lehetőségük. Viszont időt nyerhetnek vele addig, amíg a weboldalak, valamint az azok mögött álló infrastruktúrák alkalmazkodnak az új titkosításhoz.


Ne hagyd ki!